Insulinooporność, a koktajle. Jak mogą pomóc w terapii?
Czym właściwie jest insulinooporność?
To stan (bo insulinooporność nie jest klasyfikowana jako choroba, przynajmniej na ten moment) obniżonej wrażliwości na działanie hormonu insuliny, który odpowiedzialny jest m.in. za regulację stężenia glukozy we krwi. Insulinooporność często nazywana jest stanem przedcukrzycowym, dzieje się tak dlatego, że nadprodukcja insuliny (hiperinsulinizm) niejako chroni przed cukrzycą, ale zaburzone procesy metaboliczne nie pozostają bez wpływu (negatywnego) na organizm. Często konsekwencjami insulinooporności są choroby takie jak: Otyłość, PCOS (Zespół Policystycznych Jajników), a pośrednio insulinooporność może również prowadzić do miażdżycy naczyń krwionośnych.
Zwiększ podaż warzyw w swojej diecie i naucz się jak komponować koktajle
z udziałem ulubionych owoców bez konsekwencji dla Twojego zdrowia
i samopoczucia
Jakie objawy mogą świadczyć o tym, że cierpimy na insulinooporność?
Powinniśmy być czujni i zasięgnąć rady lekarza, gdy wystąpią następujące objawy:
- często występująca nadmierna senność po posiłku, zwłaszcza takim zawierającym sporą ilość węglowodanów;
- otyłość brzuszna, mimo dobrej diety bez przejadania się;
- uczucie wilczego głodu ok. 2-3h po posiłku;
- trudności z pozbyciem się nadmiernych kilogramów, pomimo zastosowani racjonalnej, zbilansowanej diety;
- obniżony nastrój;
- problemy z tzw. Mgłą mózgową oraz obniżona zdolność koncentracji.
Część z tych objawów jest nieswoista i może oznaczać zupełnie inną jednostkę chorobową, ale warto w przypadku wystąpienia tego typu objawów skonsultować je z lekarzem i zrobić podstawowe badania krwi, które mogą wskazać na insulinooporność, bądź ją wykluczyć.
Jakie są przyczyny insulinooporności?
Często jako przyczyny insulinooporności wskazywane są uwarunkowania genetyczne, ale nie bez znaczenia są też nasze nawyki żywieniowe! Otyłość brzuszna bezpośrednio ma wpływ na pojawienie się stanu przedcukrzycowego. Dzieje się tak dlatego, że u osób otyłych obniżona jest wrażliwość tkanek na działanie insuliny, czyli powracając do definicji mowa jest już wówczas o insulinooporności. Tutaj w przypadku otyłości zaczyna się trochę błędne koło bo insulinooporność może zacząć się od otyłości, a jednocześnie „ułatwia” ona tycie. Innymi przyczynami insulinooporności mogą być także takie nawyki żywieniowe jak: nadmierne spożycie produktów o wysokim indeksie glikemicznym; nadmierne spożycie kalorii.
Leczenie insulinooporności - czy konieczne jest włączenie farmakoterapii?
W większości przypadków insulinooporność jest schorzeniem "uleczalnym". Jeśli wynika ona ze złych schematów żywieniowych trzeba je zmienić na prawidłowe. Podstawą jest uregulowanie diety (w przypadku otyłości konieczne jest zredukowanie masy ciała) oraz włączenie aktywności fizycznej. Jeśli natomiast przyczyną pojawienia się insulinooporności jest podłoże genetyczne, kwestia może okazać się trudniejsza, co nie oznacza, że zaleczenie insulinooporności jest niemożliwe! Trzeba też pamiętać, że powrót do złych nawyków żywieniowych może oznaczać powrót do insulinooporności.
Chcesz zacząć pracować nad swoimi nawykami żywieniowymi? Konkretne przepisy z wyliczonymi kaloriami, makroskładnikami oraz indeksem i ładunkiem glikemicznym znajdziesz w naszym ebooku Insulinooporność, koktajle wspierające terapię insulinooporności o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz przepisów znajdują się tam również konkretne rady i tipy jak regulować indeks i ładunek glikemiczny całych posiłków.
Dobre nawyki żywieniowe czyli co?
Należy na pewno zacząć od tego, że nie ma uniwersalnej metody, która sprawdzi się u każdego. Każdy z nas jest inny, ma inne dolegliwości i prowadzi inny tryb życia. Do tej pory nie zostały wydane żadne oficjalne rekomendacje co do postępowania dietetycznego w insulinooporności. Oczywiście pojawia się wiele wniosków z przeprowadzonych badań i wiem już na ten temat całkiem sporo.
Co zatem możemy zrobić, by zacząć "walkę" z insulinoopornością?
Spośród produktów zbożowych należy wybierać produkty pełnoziarniste. Produkty z całego ziarna zawierają znacznie więcej węglowodanów nieprzyswajalnych stąd ich spożycie jest korzystniejsze dla poziomu cukru we krwi. Wybierajmy: grube kasze, pełnoziarnisty makaron, chleb razowy, chleb na zakwasie. Aby regulować glikemię można również dodawać do posiłków otrębów: źródła witamin, składników mineralnych i błonnika. Należy unikać źródeł cukrów prostych, czyli przede wszystkim: cukru, słodyczy, miodu, soków i napojów owocowych.
Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, ewentualnie gotowane al dente, najlepiej na parze. Sama obróbka termiczna znacznie zwiększa indeks glikemiczny (dla porównania: marchew surowa IG 30, rozgotowana IG 85). Rozgotowane produkty są szybciej wchłanianie co wpływa niekorzystnie na IG. Należy zatem pilnować czasu gotowania nie tylko warzyw i owców, ale również kaszy, makaronu czy ziemniaków. Znaczenie ma także stopień dojrzałości. Na przykład dojrzały banan ma IG 52, niedojrzały natomiast IG 30, to znacząca różnica!
Ważny jest indeks glikemiczny posiłku. Zatem produkty o wysokim indeksie glikemicznym można połączyć z takim o niskim, w ten sposób obniżyć IG całego posiłku. Węglowodany warto łączyć z białkiem i tłuszczami. Do koktajli owocowych warto dodawać np. ziarna, pestki, orzechy. Żywność bez dodatku cukru oznacza ze produkt nie został dosłodzony, a nie ze produkt nie zawiera wcale cukrów prostych, bo może zawierać te występujące naturalnie, zwracajmy zatem uwagę na etykiety zakupionych produktów i bądźmy rozważni.
Co miksować, by zmniejszyć indeks i ładunek glikemiczny posiłków (również koktajli)? Zobacz na grafice poniżej:
Podoba Ci się grafika powyżej? Możesz mieć ich aż 199 (+bonus)!
Miksuj zdrowo i różnorodnie przez cały rok dzięki PLANSZOM koktajlowym
Oto cenne grafiki udostępniane przez nas w social media w jednym miejscu!
Już nie musisz „polować” i zapisywać tego co Cię interesuje.
Już za mniej niż 10 groszy za grafikę możesz je mieć wszystkie u siebie!
Zestaw zawiera 199 sztuk różnorakich grafik/plansz pomagającym skomponować odpowiadające ci koktajle:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz