Aromatyczne koktajle zimowe

Rozgrzej się koktajlem i wzmocnij swoją odporność!


Mrozy co prawda trochę już zelżały, ale zanim „przyjdzie” do nas wiosna to trochę czasu niestety jeszcze minie ;) Odwilż sprzyja niestety infekcjom, a niedobór słońca i w konsekwencji witaminy D bardzo osłabia nasze układy odpornościowe. Warto w takiej sytuacji ogrzewać nasze organizmy „od środka”. Dobrym sposobem na to, by wspomóc nasze układy immunologiczne, a przy tym też rozgrzać żołądki, jest stosowanie przypraw. Jest wiele dodatków, które mają właściwości antygrzybiczne, antynowotworowe i antybakteryjne, a przy tym doskonale dodają się do koktajli i nadają im wyjątkowego smaku oraz charakteru! Wykorzystajmy zatem siłę natury, by przetrwać jeszcze te kilka tygodni do wyczekiwanych już bardzo mocno pierwszych wiosennych promieni słonecznych.

Co można dodać do koktajlu, by rozgrzać wychłodzony organizm i wzmocnić jednocześnie odporność?


Cynamon –kojarzy się z zimą i Bożym Narodzeniem. To przyprawa o słodkawym i korzennym zapachu. Na co dzień można go dodawać do kawy, mleka, gorącej czekolady czy grzanego wina, ale świetnie nadaje się również do koktajli. Cynamon łagodzi osłabienie i niestrawność, zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa. Ponadto działa antygrzybiczo, antynowotworowo, antybakteryjnie. My uwielbiamy dodawać cynamon zwłaszcza do koktajli z kaszą jaglaną, gryczaną, czy płatkami owsianymi, uzyskujemy w ten sposób doskonałe, pożywne zimowe śniadanie! 

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>


Kardamon – można go dodawać również do kawy, mleka czy deserów. Jest przydatny w procesie leczenia przeziębień (łagodzi kaszel). Łagodzi także niestrawność i… odświeża oddech! Jest znakomitą przyprawą uzupełniającą pyszny zimowy koktajl! 

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>



Kurkuma –lecznicza przyprawa azjatycka. Oprócz właściwości rozgrzewających, kurkuma łagodzi także niestrawność. Udowodniono także jej właściwości lecznicze przy reumatoidalnych zapaleniach stawów. Działa również przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo. Koktajlom nadaje wyjątkowy charakter i często również kolor.

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>


Imbir – to przyprawa powszechnie wykorzystywana w przeziębieniach i grypie. Przynosi ulgę podczas ciążowych nudności i w chorobie lokomocyjnej, zmniejsza bóle menstruacyjne oraz działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Imbir pasuje do wielu połączeń koktajlowych!  

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>


Chili – działa rozgrzewająco i pobudza organizm do spalania kalorii (podkręca metabolizm). Świetnie smakuje w zestawieniu z kakao, burakiem i truskawkami, ale nie tylko! Warto dodać do koktajlu chociaż odrobinę pikanterii!

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>


Czosnek – wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczno i przeciwwirusowo. To dodatek uniwersalny, doskonały do wszelkiego rodzaju sosów sałatkowych, masła, ryb, drobiu, mięsa i warzyw, ale o dziwo sprawdza się również w koktajlach wytrawnych!

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>


Goździki - antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas przeziębienia lub grypy szybciej dojdzie się do zdrowia. Goździki złagodzą ból gardła, kaszel, a także udrożnią zatkany nos. W związku z tym w okresie jesienno-zimowych zachorowań warto sięgnąć po koktajl z goździkami. Dodatkowo mają również szereg innych właściwości: regulują funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, pobudzają soki trawienne, wzmagają apetyt, koją nerwy, ułatwiają zasypianie, mają działanie antyseptyczne i przedłużające młodość! Kojarzą się oczywiście głównie ze Świętami, ale tak naprawdę ich zastosowanie w kuchni jest o wiele szersze.

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>


Anyż świetnie sprawdza się na schorzenia układu oddechowego: właściwości anyżu pobudzające wydzielanie śluzu sprawiają, że działa on wykrztuśnie. Pobudza układ trawienny, przez co działa rozgrzewająco na organizm, działa też rozkurczowo, moczopędnie i wiatropędnie.

<kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisów>




W okresie obniżonej odporności organizmu warto sięgnąć więc po przyprawy, które nie tylko wzbogacą smak koktajlu, ale również wzmocnią organizm zimą i złagodzą niektóre dolegliwości. Trzeba pamiętać jednak, by sięgać po przyprawy w ich naturalnej lub najbardziej zbliżonej do naturalnej postaci, a unikać mieszanek przypraw, zwłaszcza takich zawierających dodatki soli czy konserwantów.

Co jeszcze można zrobić, by koktajl był rozgrzewający? Koniecznie obejrzyj:


Zobacz też przepis na domową przyprawę piernikową nie tylko na Święta!




2 komentarze:

  1. Koktajle z imbirem są boskie, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony koktajl rozgrzewający to dodatki czekolady + imbiru + chili

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...