Wegańskie, bezglutenowe lody pistacjowo- bananowe
Idealne lody także gdy nie ma lata, bo kto powiedział że lody można jeść tylko latem?
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
140 g pistacji
3 banany (330 g)
szczypta mielonej wanilii
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plastry, rozłożyć w płaskim pojemniku i mrozić przez noc. Mleko kokosowe umieścić na noc w lodówce.
Pistacje zmielić na mąkę.
Do pistacji dodać mleko kokosowe i wanilię. Połączyć w blenderze.
Dodać banany. Blendować przez krótką chwilę tak, aby składniki sie połaczyły.
Masę lodową umieścić w zamrażalniku. Po godzinie wymieszać. Po kolejnej godzinie zamieszać masę jeszcze raz.
Lody można jeść od razu po przygotowaniu lub (jeśli oczekujemy wyższego stopnia zamrożenia) 2-3 godziny po przygotowaniu. Lody należay przemieszać co godzinę.
Podawać posypane skruszonymi pistacjami. Opcjonalnie można posypać wiórkami kokosowymi, polać syropem klonowym lub czekoladową polewą.
Czy mogę wykorzystać mleko kokosowe zrobione samodzielnie?
OdpowiedzUsuńtak, ale mleko domowe nie będzie tak tłuste jak to z puszki i konsystencja oraz smak lodów będzie się różnić
Usuńja bym wcinała od razu :)
OdpowiedzUsuń