pistacje + mleko kokosowe + banan + wanilia

Wegańskie, bezglutenowe lody pistacjowo- bananowe

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/10/pistacje-mleko-kokosowe-banan-wanilia.html

 

Idealne lody także gdy nie ma lata, bo kto powiedział że lody można jeść tylko latem?

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
140 g pistacji 
3 banany (330 g)
szczypta mielonej wanilii

Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plastry, rozłożyć w płaskim pojemniku i mrozić przez noc. Mleko kokosowe umieścić na noc w lodówce.
Pistacje zmielić na mąkę.
Do pistacji dodać mleko kokosowe i wanilię. Połączyć w blenderze.
Dodać banany. Blendować przez krótką chwilę tak, aby składniki sie połaczyły.
Masę lodową umieścić w zamrażalniku. Po godzinie wymieszać. Po kolejnej godzinie zamieszać masę jeszcze raz.
Lody można jeść od razu po przygotowaniu lub (jeśli oczekujemy wyższego stopnia zamrożenia) 2-3 godziny po przygotowaniu. Lody należay przemieszać co godzinę. 
Podawać posypane skruszonymi pistacjami. Opcjonalnie można posypać wiórkami kokosowymi, polać syropem klonowym lub czekoladową polewą.


ZDROWE LODY BEZ CUKRU, JAJEK I MLEKA

30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
oraz
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZMIKSUJ I ZAMROŹ




Wydawać by się mogło pytanie banalne - mrozimy banany i tyle. Okazuje się jednak, że nie jest to takie proste! Zobacz dlaczego...

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/06/jak-zrobic-zdrowe-lody-z-koktajli-lody.html

3 komentarze:

  1. Czy mogę wykorzystać mleko kokosowe zrobione samodzielnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale mleko domowe nie będzie tak tłuste jak to z puszki i konsystencja oraz smak lodów będzie się różnić

      Usuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...