Gęsty, kremowy koktajl pełen składników odżywczych z jagodami goji
Składniki:
1 dojrzałe mango
1 zamrożony dojrzały banan
pół dojrzałego awokado
duża garść rukoli
kilkanaście jagód goji
Zmiksuj i pij na zdrowie!
Więcej na: http://qchniazdrowia.pl/ blog/blog/2014/09/19/ green-monster-w-uniwersalny m-wydaniu/
Jagody GOJI obfitujące w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka, a przy tym są niskokaloryczne. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Słyną z dużej ilości witaminy C oraz żelaza.. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z kolei zawarty w goji beta-sitosterol, obniża poziom cholesterolu.
Jagody goji posiadają:
Jagody GOJI obfitujące w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka, a przy tym są niskokaloryczne. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Słyną z dużej ilości witaminy C oraz żelaza.. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z kolei zawarty w goji beta-sitosterol, obniża poziom cholesterolu.
Jagody goji posiadają:
- 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku
- 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy, niestety dotyczy to tylko świeżych owoców)
- od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda,
- a dodatkowo są najbogatszym źródłem karotenoidów, więcej beta-karotenu niż w marchewce.
Oo,mam do wykorzystania rukole, a awokado zawsze dodaje bo wtedy smoothie jest naprawde smooth :)
OdpowiedzUsuńA mi akurat zostały jagody goji. Dokupię tylko awokado i zobaczymy co za pyszności z tego wyjdą :)
OdpowiedzUsuńAle kremowe, mniam:)
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanko !
OdpowiedzUsuńgoingwithhealth.blogspot.com