Obłędny pudding chia w kokosie, ślinotok gratis :-)
Składniki:
4 łyżeczki nasion chia
pół szklanki wody kokosowej
pół szklanki mleka kokosowego
1-2 kiwi
Namocz nasiona chia w mieszance wody i mleka kokosowego, odstaw na przynajmniej 2-3 godziny a najlepiej na noc i rano dodaj pokrojone w kostkę dojrzałe owoce kiwi.
Więcej u Moniki Frankowskiej na: https://www.instagram.com/p/BCw64YbuXlM/
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Trzeba przyznać, że wygląda to pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń