chia + mleko kokosowe + woda kokosowa + kiwi

Obłędny pudding chia w kokosie, ślinotok gratis :-)



Składniki:

4 łyżeczki nasion chia
pół szklanki wody kokosowej
pół szklanki mleka kokosowego
1-2 kiwi

Namocz nasiona chia w mieszance wody i mleka kokosowego, odstaw na przynajmniej 2-3 godziny a najlepiej na noc i rano dodaj pokrojone w kostkę dojrzałe owoce kiwi.

Więcej u Moniki Frankowskiej na: https://www.instagram.com/p/BCw64YbuXlM/



http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.

Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/12/jak-zrobic-najprostszy-pudding-z-chia.html

Cudowny życiodajny eliksir odmładzający czy zwykłe nabijanie konsumentów w butelkę, by zapłacić niemało za słodzoną wodę?

 

3 komentarze:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...