Czy wiecie, że rabarbar ma zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych?
Składniki:
2 kubeczki Soku z Trawy Pszenicznej
1 duża garść szpinaku
1 laska rabarbaru
1 garść truskawek (mrożonych poza sezonem)
1 jabłko
Wyciskamy sok z jabłka oraz rabarbaru, przelewamy go do blendera, do którego wrzucamy szpinak oraz mrożone truskawki. Kubeczku z sokiem LiveWheatgrass trzymamy chwilę pod strumieniem ciepłej wody i przekładamy zamrożoną kostkę soku do blendera. Miksujemy wszystko około 20 sekund.
Warzywa i owoce kryją związki, które znacznie poprawiają nasze zdrowie i przedłużają życie. O obecnych w roślinach flawonoidach już sporo osób słyszało, ale o stilbenoidach bardzo niewiele. Do tych ostatnich można zaliczyć izoflawony, lignany, kumestany i polifenole. A polifenolem właśnie jest rapontygenina, której głównym źródłem jest rabarbar.
I to właśnie rapontygenina ma zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Różne badania naukowe (np. Chun i wsp.; Guengerich i wsp.) wykazały, że rapontygenina jest inhibitorem enzymu ludzkiego cytochromu, występującego w różnych guzach nowotworowych, głównie w guzie raka prostaty i piersi. Inhibitor to związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej. Spośród siedmiu badanych związków rapontygenina wykazywała najsilniejsze działanie inhibitorowe i dlatego uważa się, że może być potencjalnym lekiem antynowotworowym.
Rapontygenina (czyli właściwie: trans-3,3`,5-trihydroksy-4-metoksystilben) jest substancją, o której naukowcy osądzą, że ma właściwości (oprócz wyżej wspomnianych) antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwzapalne oraz wspomaga układ krążenia. Silniejsze działanie lecznicze wykazuje glukozyd rapontygeniny – rapontycyna, która jest stosowana w leczeniu tak zwanego syndromu Oketsu, czyli choroby, której objawami są miedzy innymi: niewydolność krążenia, dolegliwości bólowe oraz chroniczne stany zapalne. Rabarbar - jako źródło rapontycyny jest zdecydowanie rośliną leczniczą.
(źródło: http://portalwiedzy.onet.pl/4870,25297,1646035,1,czasopisma.html)
Nie hodujesz trawy pszenicznej na parapecie ani nie posiadasz dostępu do wyciskarki? Nic straconego!
Polecamy mrożone SOKI WITALNOŚCI wyciskane z ekologicznie uprawianego buraka, trawy pszenicznej, jęczmiennej czy jarmużu
Ekologiczne, mrożone soki, szczególnie bogate w wartości odżywcze.
100% świeżości, czyste i surowe
Dodajesz je do zielonego koktajlu, nawet bez rozmrażania i gotowe :)
rabat 10% na kod: zielonekoktajle
więcej informacji w zakładce: SOKI WITALNOŚCI
Najlepszy dobór składników z możliwych :)
OdpowiedzUsuńMiksujcie na zdrowie :)
UsuńBomba witaminowa :)
OdpowiedzUsuń--------------------------------------
(nie)PEŁNOSPRAWNY o sporcie i życiu...
http://niepelnosprawny94.blogspot.com/
Smacznego!
Usuń