poniedziałek, 6 lipca 2015

jagody + maliny + ksylitol + mleko migdałowe + wanilia

Jak zwalczać wolne rodniki? Bomba antyoksydacyjna na śniadanie

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/07/jagody-maliny-ksylitol-mleko-migdaowe.html


Składniki:

szklanka jagód i malin
pół szklanki mleka migdałowego lub innego roslinnego albo ZRÓB SAM
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii
1 łyżeczka ksylitolu lub miodu
opcjonalnie można dodać trochę wiórek kokosowych
posypane chipsami (płatkami) kokosowymi

więcej na: http://ekocentryczka.blogspot.com/2015/07/jagodowo-malinowy-smoothie.html


http://www.yerbamatestore.pl/pol_m_Zdrowa-zywnosc_Slodziki_Ksylitol-921.html



KSYLITOL nadaje się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI, jako zamiennik białego cukru dla Tych z Was, którym koktajle są za mało słodkie :) Uważamy, że dojrzałe, słodkie owoce wystarczą, ale czasem niektórzy potrzebują dodatkowej słodyczy :)
W przeciwieństwie do cukru białego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia

Jak smakuje ksylitol?
Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.

W przeciwieństwie do cukru, ksylitol ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny w krwi. Liczne badania na zwierzętach wskazują że spożycie ksylitolu może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia metabolicznego:
  1. pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów
  2. zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości
  3. w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  4. hamuje rozwój bakterii i drożdżaków
  5. szybko przywraca właściwe pH śliny
  6. hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów
  7. zmniejsza łaknienie na słodycze
  8. zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier
  9. polecany cukrzykom, indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest parokrotnie niższy niż cukru
  10. zmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów 
  11. zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust
  12. remineralizuje szkliwo, a nawet cofa drobne ubytki
  13. stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków
  14. pomaga również zwalczać drożdże
  15. stymuluje niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymuje jej poziom
  16. zmniejsza szansę infekcji ucha u dzieci
  17. może zwiększyć produkcję kolagenu, a dzięki temu przyczynić się do przeciwdziałania skutkom starzenia się skóry a nawet pomóc w wygładzeniu zmarszczek
  18. dodatkowo nie pozostawia żadnych obcych posmaków w ustach


Lato w Polsce obfituje w świeże warzywa i owoce pora roku. 

Oto lista 55 najlepszych do zielonych koktajli.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/06/55-najlepszych-letnich-skadnikow-do.html



przepis bierze udział w akcjach:
Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

 

5 komentarzy:

  1. Będę musiała zrobić, malin w ogrodzie mam dużo więc trzeba to wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksuj na zdrowie, przepisów z malin u nas sporo, inspiracji szukaj TUTAJ

      Usuń
  2. Dzięki za przepis, zawsze jadłam owoce "prosto z krzaka", ale może warto coś do nich dodać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto z krzaka niewątpliwie najpyszniej, ale dlatego by się ograniczać :) Miksuj na zdrowie!

      Usuń

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...