Zmiksuj zachwycający koktajl warstwowy dla ciała i dla duszy!
Jemy oczami!
Forma podania posiłku musi być atrakcyjna i to nie tylko dla dzieci. Jemy oczami. Przy niewielkim nakładzie pracy, można stworzyć naprawdę arcydzieła kulinarne! Trochę wyobraźni i wyczarujemy nie dość, że pyszny koktajl to jeszcze podamy go tak, by zachęcał do spożycia. To też doskonały sposób na to, by zachwycić gości! Na widok świeżych owoców i warzyw ślinka sama cieknie.
Zasady miksowania koktajli warstwowych
Jak przygotować taki koktajl? Oto konkretne rady, które sprawią, że przygotujesz kokatjl, który naprawdę zachwyci każdego!
1. Zmiksuj dwa (lub więcej) różnego koloru koktajle. Dobrze, by warstwy były jak najbardziej kontrastujące, wtedy efekt będzie najlepszy. Miksuj czerwone składniki z innymi czerwonymi, zielone z zielonymi itd.
2. Układaj warstwami w szklance lub słoiku. Aby warstwy się nie zmieszały — warto:
- miksować je na gęsto, dodać mniej (lub wcale) wody;
- pomiędzy jedną a drugą warstwą posypać wiórkami kokosowymi lub innymi ziarnami dla oddzielenia warstw (ziarna mogą też być osobną warstwą - poniżej jest przykład takiego deseru);
- możesz też nałożyć jedną warstwę i włożyć na trochę do zamrażalnika, żeby się "ścięła" i dopiero wtedy nałożyć kolejną warstwę.
3. Efekt ombre. Możesz uzyskać, miksując dwie warstwy i później stopniowo tonując efekt: zmiksuj dolną warstwę osobno, środkowe warstwy twórz w miarę miksowania, dokładając po 3-4 łyżki i kolejno dodając coraz więcej owoców do tej samej ilości mleka roślinnego, będą wówczas coraz ciemniejsze.
Układaj warstwy delikatnie jedna na drugiej tworząc ombre smoothie.5. Możesz ozdobić wierzch świeżymi owocami lub ziarnami, orzechami dla podsycenia efektu.
Zobacz, jak Agata robi warstwowy koktajl:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz