Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w listopadzie!

Z czego miksować koktajle w listopadzie? Przepisy i VIDEO


Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w listopadzie!


Na półkach sklepowych kuszą owoce lata: maliny, truskawki. Chcielibyśmy wrócić do chwil, gdy były one dostępne słodkie i pyszne! Ale czy to na pewno dobry pomysł kupować je teraz? 
 
Nie do końca! Te, które możemy teraz nabyć są albo importowane, albo hodowane w środowisku sztucznym. Oczywiście nadal mają witaminy i wiele wartości odżywczych, ale jeśli tylko mamy wybór to naprawdę sięgajmy po owoce i warzywa sezonowe. Zwłaszcza, że naprawdę jest ich jeszcze dość sporo! 
 
 Jak mamy ochotę na owoce jagodowe to lepszym wyborem będą mrożonki! Tak mrożonki! Te demonizowane ;) O tym dlaczego po nie sięgać piszemy szerzej w artykule (kliknij na zdjęcie, by przejść do artykułu): 


Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:



To co miksować w koktajlach w listopadzie?


Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w listopadzie, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO
 
Zaczniemy od buraków! 
 
My uwielbiamy koktajle z burakami! To jedne ze zdrowszych warzyw. Buraki swoje lecznicze właściwości, zawdzięczają je betalainom, które mają wpływ na naszą odporność, sprawiają też, że wolniej się starzejemy i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Spożycie koktajlu z buraka potrafi uwolnić od zgagi. Polecamy również osobą z nadciśnieniem i sportowcom oraz osobą cierpiącym na anemię, bo burak często nazywany jest „legalnym dopingiem”, a to dlatego, że wspomaga procesy krwiotwórcze
 
czytaj dalej, zobacz przepis
 
 
W listopadzie warto również włączyć do swojego jadłospisu żurawinę
 
która ma szereg właściwości leczniczych, najbardziej jednak kojarzy się z zapaleniem dróg moczowych i to właśnie takie jej zastosowanie wykazano już w 1840 roku! Współczesne badania nad żurawiną wykazały, że ma ona właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne i poza zastosowaniem przy zapaleniu pęcherza moczowego znajduje również zastosowanie przy schorzeniach skórnych i wrzodach żołądka
 
czytaj dalej, zobacz przepis
 
 
Listopad to także sezon na kalafior. 
 
Ma działanie przeciwnowotworowe. Jeśli masz problemy z wrzodami żołądka, także powinieneś „zaprzyjaźnić się” z kalafiorem, ponieważ zawiera on związki, które niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów. 
 
czytaj dalej, zobacz przepis
 
Dosłodź swój koktajl daktylami 
 
Regularne spożywanie daktyli zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego, takich jak zawał serca czy udar mózgu
 
czytaj dalej, zobacz przepis
 
 
Postaw także na poczciwą marchewkę
 
Zalecana jest zwłaszcza w zaburzeniach trawienia. Obfituje w beta-karoten, który chroni nas przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników i m.in. opóźnia procesy starzenia się. Beta-karoten wzmacnia także system immunologiczny. Beta-karoten zapewnia ponadto prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu (może uchronić przed tzw. Kurzą ślepotą).
 
czytaj dalej, zobacz przepis

Co miksować w listopadzie, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających listopadowe produkty sezonowe:

Intensywnie czerwony, pyszny koktajl z burakiem miksuje Agata:

Pyszny koktajl z żurawiną

Składniki na 1-2 porcje:

1 marchewka
1 banan 
1 gruszka 
szklanka mleka roślinnego
garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!

Ola z Madzią miksują kalafiorowy koktajl:

Kakaowa talia osy z daktylami

Składniki na 1-2 porcje:

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki naturalnego kakao (zmielonych ziaren kakaowca)
1-2 suszone daktyle
szczypta chili
1 szklanka mleka migdałowego 

Przygotowanie:

Daktyle zmiksuj z pozostałymi składnikami na jednolity koktajl. Mleko migdałowe możesz zastąpić innym mlekiem roślinnym - świetnie sprawdzi się tutaj owsiane, ryżowe lub sojowe.


Ola z Mikim miksują marchewkowy koktajl dla urody:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...