Jak przechowywać majową pokrzywę, czy mniszek lekarski? Tak, by ich wartości służyły nam jak najdłużej!
Pokrzywa najwięcej wartości ma właśnie w maju. A witamin i minerałów znajdziemy w niej naprawdę sporo:
Spożycie pokrzywy wzmacnia organizm. Jest pomocna przy kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego. Ze względu na wysoki poziom żelaza zalecana jest przy niedokrwistości i anemii. Polecana jest także przy chorobach alergicznych. Jest zatem co najmniej kilka powodów, dla których jej moc warto zatrzymać na dłużej!
Zacznijmy od zbiorów cennych liści. Oczywiście dobrze jest zaopatrzyć się w rękawiczki bo pokrzywa parzy. My często improwizujemy i zrywamy ją spontanicznie np. podczas wycieczki biegowej :D stąd często korzystamy z tego co posiadamy np. czapki, chusty, ale jeśli można to warto się przygotować! Zbiory powinny odbywać się z dala od ruchliwych tras, najlepsze są łąki oddalone od ulic i miast. Oczywiście przy zbiorach uważajmy na kleszcze!
Zebrane liście możemy wrzucić do pojemnika z wodą jeśli nie mamy zamiaru pokrzywy od razu miksować, wówczas jej liście zachowają turgor tj. nie zwiędną. Wstępnie też przepłuczemy je w ten sposób.
Przechodząc do "obróbki" bezpośrednio przed miksowaniem zacznijmy najlepiej od kilkukrotnego przepłukania zebranego surowca. Jeśli obawiasz się pasożytów bytujących na chwastach możesz również przelać wrzątkiem liście. Następnie obieramy liści z twardszych łodyg i wrzucamy bezpośrednio do kielicha blendera, dodajemy też minimalną ilość wody. Blendujemy liście z wodą na zieloną "pulpę", nie musi to być gładka masa, bo później i tak będziemy jeszcze miksować z innymi składnikami koktajlu, który ostatecznie będziemy przygotowywać. Tak przygotowaną pulpę przelewamy do pojemników na lód i wkładamy do zamrażalnika co najmniej na kilka godzin. Gdy kostki już zamarzną przekładamy je do foliowych wielorazowych worków i tak możemy je przechowywać maksymalnie kilka miesięcy. Chcesz wiedzieć jak to wygląda w praktyce? Koniecznie obejrzyj nasz film z wyzwania "Miksujemy chwasty":
W analogiczny sposób możesz postąpić z każdą inną zieleniną! Zmiksuj z odrobiną wody np. liście mniszka lekarskiego, szpinak, sałatę, jarmuż. To idealny sposób na to, by nic się nie marnowało! Bardzo nie lubimy wyrzucać jedzenia... Często np. przed wyjazdem na wakacje mrozimy wiele produktów, by nie musieć ich wyrzucać. Następnie takie kostki wrzucamy do blendera i miksujemy z innymi składnikami, nie dość że jest on wzbogacony o zieleninę to jeszcze uzyskujemy konsystencję smooth koktajlu - idealna opcja na lato (i nie tylko!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz