Jakie warzywa i owoce miksować aby wzmocnić układ immunologiczny
Każdy z nas codziennie spotyka się z milionami bakterii,
wirusów, grzybów, ale nie od razu choruje. Dzieje się tak, gdyż
posiadamy barierę ochronną – odporność organizmu. W
momencie zagrożenia nasz organizm uruchamia skomplikowane reakcje
obronne i zestaw przeciwciał do walki z „wrogiem”. Odporność kumuluje
swoje siły i zachowuje organizmowi dobry stan zdrowia. Dbajmy o naszą
naturalną odporność naturalnymi metodami. Jedną z takich metod jest regularne dostarczanie witamin i minerałów pod postacią zmiksowanych zielonych koktajli.
Miksuj warzywa i owoce oraz takie dodatki, które dodatkowo wspomagają układ immunologiczny, a są to:
KAPUSTOWATE
Warzywa kapustowate zawierają środki przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które utrzymują w ryzach naszą odporność a nas przy zdrowiu. Należą do nich m.in. rukola, bok choy, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, chrzan, kalarepa, gorczyca, rzodkiew, czerwona kapusta, rzepa i rukiew wodna.KORZENIOWE
Zaliczamy tu wpływające na poprawę odporności buraki, słodkie ziemniaki – bataty, dynie, korzeń marchewki, pietruszki, selera, rzepy, rzodkwi. Pomarańczowa odmiana ziemniaka zawiera, podobnie jak marchewka i dynia, beta-karoten, który sprawia że wypełnione są przeciwutleniaczami i substancjami przeciwwirusowymi. Dynia dodatkowo jest doskonałym źródłem cynku, czyli kluczowego pierwiastka w profilaktyce przeziębień.Chcesz wzmocnić odporność, uzupełnić niedobory witamin, wspomóc odchudzanie? Pij koktajle z surową dynią.
CZOSNEK i CEBULA
To naturalne środki antyseptyczne, zwane też naturalnymi antybiotykami. Walczą z infekcjami i zapobiegają przeziębieniom. Zarówno czosnek jak i cebula pobudzają system immunologiczny, zawierają aktywny składnik allicynę, który zabezpiecza przed destrukcyjnymi procesami komórkowymi, powodującymi choroby przewlekłe, oraz ma silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.PAPRYKA i POMIDORY
Ten duet jest idealny do wzmacniania odporności. Zarówno ze względu na wysoki poziom witaminy C, niezbędnej dla zachowania odporności, beta-karotenu wspierającego układ immunologiczny oraz likopenu, silnego przeciwutleniacza. Działanie tych składników jednocześnie wspiera nas system odpornościowy i chroni przed chorobami.ZIELENINA
Mamy tu na myśli inną zieleninę, niż ta zaliczana do kapustowatych, na przykład pełna witaminy C natka pietruszki czy bogaty w cynk, witaminę C i beta-karoten szpinak. Dodatkowo warto wiedzieć, że obróbka termiczna obniża wartości zielonych roślin liściastych, więc tym bardziej zielone koktajle i spożywanie ich pod postacią pysznych owocowych szejków jest strzałem w dziesiątkę!Czy wiesz, że budując odporność warto także pamiętać o śniadaniu?
Śniadanie jest bardzo ważne, gdyż nasz układ odpornościowy tak jest zbudowany, że musimy go odżywiać codziennie, już od rana, aby miał siłę walczyć z wirusami i bakteriami przez cały dzień, a Ty abyś mógł uniknąć infekcji górnych dróg oddechowych. Pij codziennie zielony koktajl na śniadanie, a nabędziesz naturalnej odporności i zbliżająca pora przeziębień Ci nie straszna!
Miksuj w koktajlach, by wspierać odporność:
Oj nie wiem czy dałabym radę wmusić w siebie niektóre te smaki.. :) Ale jak trzeba to trzeba.
OdpowiedzUsuń______________________________
http://bit.ly/2dpMrWh
Nic nie trzeba wmuszać, one są przepyszne w smaku! Spróbuj!
UsuńPolecam Koktajl mocy jak to mówi moja żona - Avoccado, banan, szpinak i sok z jabłek. Wszystko zmiksować i jest mega w smaku!
OdpowiedzUsuń