Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mleka z amarantusa
4 ogórki
1 łyżeczka spiruliny (dla koloru także)
szczypta chilli
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki rozkruszonych suszonych liści mięty (lub 2 listki świeżej)
Amarantus współcześnie coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi:
- zawiera łatwo trawioną i przyswajalną skrobię,
- jest bogaty w dobrze przyswajalne białko,
- bogaty w żelazo (ma go 5-ciokrotnie więcej niż szpinak lub pszenica) i wapń,
- ma niewiele sodu,
- stanowi doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom,
- nie zawiera glutenu,
- ma podobną ilość witamin z grupy B oraz witamin C, A i E co inne zboża, ale zawiera więcej składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies – szczególnie cenne są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i hamują rozwój miażdżycy,
- liście szarłatu są bogatym źródłem wapnia, żelaza, cynku, potasu i magnezu. Zawierają one także dwu-, a nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż warzywa liściaste, takie jak: szpinak, szczaw, sałata czy warzywa kapustne,
- zaraz po oliwie z oliwek jest najważniejszym źródłem skwalenu, związku opóźniającego procesy starzenia:)
Ciekawy blog, uwielbiam robić koktajle, a u Ciebie jest tyle przepisów, że jest w czym wybierać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://fitfunmamarun.blogspot.com
Miksuj i korzystaj na zdrowie <3
UsuńMięta jest wyjątkowo dobra dla trawienia, a to jedno z bardziej aromatycznych ziół, dlatego chętnie stosowane ;)
OdpowiedzUsuńPolecamy! :)
Usuń