środa, 12 marca 2014

awokado + seler naciowy + truskawki + burak + cytryna + olej kokosowy + jabłko

Różowy koktajl zdrowy dla serca z jednonienasyconymi tłuszczami i omega 3

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2014/03/avocado-seler-naciowy-truskawki-burak.html  

Autorką zdjęcia jest Viktoria Oszczanowska / Vi&Raw

Składniki:

1 szklanka wody
1/2 awokado

2 pałki selera naciowego
1 szklanka mrożonych truskawek, rozmrożonych
1 mały buraczek, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ulubionego surowego słodzika (daktyle, syrop z agawy lub syrop klonowy itp)
1 łyżka zimnotłoczonego oleju kokosowego
1 małe jabłuszko, pokrojone w kostkę



więcej na stronie autorki zdjęcia i przepisu: http://veganpopcuisine.blogspot.com/2014/02/raw-vegan-pink-power-smoothie.html



http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/01/dlaczego-warto-do-koktajli-dodawac-olej.html

Olej kokosowy - największe ZALETY:


Bio Olej Kokosowy - naturalny olej z drzewa życiakorzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, m.in. redukując poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko miażdżycy
 - przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów
jest także bogatym źródłem trójglicerydów, które podawane chorym na Alzheimera powodowały poprawę ich stanu zdrowia
pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną




Należy zwrócić uwagę, że fakt iż olej ten zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych okazał się nie być jego wadą a zaletą, ponieważ są to w większości średnio-łańcuchowe trójglicerydy (MCT). A kwasu laurynowego, występującego też w mleku matki, w oleju kokosowym jest ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Jest on bardzo dobrze wchłaniany przez organizm, charakteryzuje się zdolnością do szybkiego uwalniania energii, a także korzystnie wpływu na przyswajanie wapnia.
http://sklep.spirulina.pl/produkty/spirulina-maxima-bogactwo-witamin-i-mineralow-z-dodatkiem-jodu?ref=424 Ale to nie wszystkie zalety kwasu laurynowego. Badania wykazały działanie antybakteryjne. Okazuje się również, że przyczynia się do wzrostu zawartości „dobrego” cholesterolu w organizmie (HDL), efektem czego jest obniżenie ryzyka miażdżycy.


więcej poczytasz w zakładce: 
SUPER ŻYWNOŚĆ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...