Z czego miksować koktajle w sierpniu? Przepisy i VIDEO
Tych składników unikaj i nie miksuj w sierpniu
Tak jak i w lipcu proponujemy nie miksować mrożonek! Są one bardzo wartościowe i odżywcze, ale zalecamy korzystanie z nich w późniejszych porach (zwłaszcza zimą!). Ale teraz jest czas na to, by robić własne domowe mrożonki! Zwłaszcza gdy możemy pochwalić się swoimi uprawami lub zakupić owoce od znajomego nam producenta. Nie ma nic lepszego niż owoce i warzywa ze znajomego nam źródła! Mroźcie borówki, maliny i inne dostępne dobrodziejstwa!
Więcej o mrożonkach i zaletach z ich korzystania przeczytasz tutaj: MROŻONKI
Podobają Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu — książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
http://zielonekoktajle.pl/wachlarz
Jeśli nas znasz, doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w lipcu, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?
SEZONOWO
Zaczniemy od borówek!
Pomidory zawierają przede wszystkim likopen, który opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko zawału, raka wątroby czy prostaty, wzmacnia naszą odporność, a nawet ochrania nas przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Pomidory obfitują również w pektyny, które regulują poziom cholesterolu oraz brom, który wspiera nasze układy nerwowe. Zawarty w nich w dużej ilości potas pozwala na obniżenie ciśnienia krwi oraz wpływa korzystnie na pracę serca.
Sierpień to także sezon na figi!
Figi kojarzymy głównie w postaci suszonej, ale sierpień to właśnie sezon na spożywanie ich w postaci świeżej! Spożywanie fig pomaga przy zaparciach, bólach brzucha, a nawet bólach menstruacyjnych. Są polecane osobom, które mają nawracające infekcje dróg moczowych. Owoce poleca się jeść także przy niedokrwistości (anemii). Duża ilość wapnia sprawia, że powinny spożywać ją osoby, które chorują na osteoporozę. Magnez zawarty w figach wspomaga nasz układ nerwowy.
Postaw także na arbuza!
Działa nawadniająco, ma również wiele wartości odżywczych i oczywiście walorów smakowych! Jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym (starzeniem, rozwojem komórek nowotworowych). Działa też moczopędnie, dlatego poleca się go przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego.
Urozmaicaj swoje koktajle o cukinię!
Cukinia jest niskokalorycznym, lekkostrawnym warzywem. Zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej, naukowo udowodniono, że jej spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka narządów układu pokarmowego. Również osoby chcące zadbać o swój wzrok powinny częściej spożywać cukinię, ponieważ zawiera ona w swoim składzie luteinę.
Czytaj dalej, zobacz przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz