Co miksować w marcu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Ananasy mają wiele wartości odżywczych, a przy tym stosunkowo mało kalorii. Idealnie nadają się do koktajli, gdyż nadają im egzotyczny, słodki smak. Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto ma właściwości łagodzące ból (szczególnie w medycynie sportowej). Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Owoce ananasa są bogatym źródłem witaminy C, magnezu, potasu. Dodatkowo owoce te to bogactwo beta-karotenu. Jeśli tylko to możliwe, używajmy owoców świeżych (zobacz jak rozpoznać i kupić dojrzałego ananasa TUTAJ). Ananasy w puszkach w stosunku to tych świeżych są o tyle gorsze, że zawierają dodatkowo cukry i konserwanty - jedne z największych wrogów dobrej i zdrowej żywności.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z ananasem kliknij na grafikę
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są wciąż trochę niedoceniane i goszczą zdecydowanie rzadziej na naszych stołach jak klasyczne ziemniaki. Są one natomiast super składnikiem koktajli i można nawet zrobić z nich napój mleczny! Mają też naprawdę dużo wartości odżywczych. Są doskonałym źródłem beta-karotenu, likopenu natomiast fioletowe odmiany zawierają antocyjany (silne przeciwutleniacze). Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Bulwy batatów zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. W koktajlach batata możemy miksować poddanego wcześniej obróbce termicznej (ugotowany, upieczony), ale także na surowo! Z batatów można również zrobić mleko roślinne (zobacz przepis)!
Rzodkiewka, nazywana też królową nowalijek cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Rzodkiewka bogata jest w witaminy i minerały co jest niezwykle cenne o tej porze roku dla naszych organizmów. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę. I to właśnie dzięki zasobności w siarkę nazywana jest "warzywem pięknych włosów". Rzodkiewki znajdą również zastosowanie w koktajlach! Ba! Możemy nawet miksować liście rzodkiewek przez co nie dość, że odżywimy nasze organizmy to jeszcze zastosujemy ekologiczną zasadę zero waste ;)
Super post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta