TOP 5 składników do miksowania w marcu

 Co miksować w marcu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Marzec to już przełom zimy i wiosny, na którą tak bardzo czekamy. To końcówka sezonu na cytrusy. Nadal miksujemy mrożonki i trochę już z utęsknieniem czekamy na pierwsze chwasty i rodzime warzywa oraz owoce :)

Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów. 

Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami MARCA?
Możesz  ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera. 

https://zielonekoktajle.pl/sezonowe

Ananasy mają wiele wartości odżywczych, a przy tym stosunkowo mało kalorii. Idealnie nadają się do koktajli, gdyż nadają im egzotyczny, słodki smak. Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto ma właściwości łagodzące ból (szczególnie w medycynie sportowej). Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączkiAnanas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Owoce ananasa są bogatym źródłem witaminy C, magnezu, potasuDodatkowo owoce te to bogactwo beta-karotenuJeśli tylko to możliwe, używajmy owoców świeżych (zobacz jak rozpoznać i kupić dojrzałego ananasa TUTAJ). Ananasy w puszkach w stosunku to tych świeżych są o tyle gorsze, że zawierają dodatkowo cukry i konserwanty - jedne z największych wrogów dobrej i zdrowej żywności.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z ananasem kliknij na grafikę



Bataty, czyli słodkie ziemniaki są wciąż trochę niedoceniane i goszczą zdecydowanie rzadziej na naszych stołach jak klasyczne ziemniaki. Są one natomiast super składnikiem koktajli i można nawet zrobić z nich napój mleczny! Mają też naprawdę dużo wartości odżywczych. Są doskonałym źródłem beta-karotenu, likopenu natomiast fioletowe odmiany zawierają antocyjany (silne przeciwutleniacze). Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Bulwy batatów zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. W koktajlach batata możemy miksować poddanego wcześniej obróbce termicznej (ugotowany, upieczony), ale także na surowo! Z batatów można również zrobić mleko roślinne (zobacz przepis)!

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z batatem kliknij na grafikę


Rzodkiewka, nazywana też królową nowalijek cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Rzodkiewka bogata jest w witaminy i minerały co jest niezwykle cenne o tej porze roku dla naszych organizmów. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę. I to właśnie dzięki zasobności w siarkę nazywana jest "warzywem pięknych włosów". Rzodkiewki znajdą również zastosowanie w koktajlach! Ba! Możemy nawet miksować liście rzodkiewek przez co nie dość, że odżywimy nasze organizmy to jeszcze zastosujemy ekologiczną zasadę zero waste ;)


Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z rzodkiewką kliknij na grafikę



Awokado ma pyszną, gładką, maślaną konsystencję i sprawia, że zmiksowany koktajl jest kremowy, przy czym nie zmienia zbytnio smaku. Zawiera też jako jeden z nielicznych owoców dużą ilość glutationu. To silny antyoksydant o działaniu przeciwstarzeniowym. Wraz z dodatkiem awokado, poprawiamy także wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dostarczanych przez inne składniki koktajlu, najczęściej - pyszne owoce. Badania wykazały, że w obecności awokado lepiej wchłaniają się przeciwutleniacze, likopen i beta-karoten. Ma w sobie: potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, jak również witaminy C, A i E działające antyoksydacyjnie, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, o którego podaż powinny zadbać zwłaszcza kobiety spodziewające się dziecka.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z awokado kliknij na grafikę



Sałata lodowa jest jedną z najpopularniejszych odmian sałaty. Posiada  dużą zawartość błonnika – 1,2 g w 100 g produktu i jest niskokaloryczna, więc zalecana jest osobom odchudzającym się i mającym problem z układem pokarmowym bowiem błonnik poprawia pracę jelit. W liściach sałaty lodowej kryją się żelazo i magnez, kwas foliowy, a także witaminy takie jakie: A, D i E. Znajdziemy w niej również beta-karoten, który zapobiega procesom starzenia się. Sałata lodowa jest raczej neutralna w smaku i doskonale nadaje się do koktajli bo dobrze się miksuje nawet słabszym blenderem. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zieleniną zacznij od mniejszej ilości i dodawaj coraz więcej, a nie pożałujesz! :)

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z sałatą kliknij na grafikę

https://zielonekoktajle.pl/dieta

Zobacz też co jeszcze można miksować w marcu


1 komentarz:

  1. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...