Koktajl bananowy bogaty w magnez i potas oraz mnóstwo witamin
skromne smoothie bananowe (banany są the best ) od Anoxi Cimeriesi
* 2 dojrzałe banany
* 2 garści szpinaku
* 1 łyżeczka karobu
Banany, obieramy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem ze szpinakiem do wysokiego naczynia. Blendujemy. Dodajemy karob.
Dlaczego karob?
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin: B1, B2, B3, E. Reguluje pracę jelit (leczy refluks i biegunkę), poprawia trawienie. Jest również pomocny przy problemach wywołanych alergiami i profilaktyce astmy. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, działa jako antyutleniacz, ma działanie wykrztuśne, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe i antyseptyczne. Co czyni go lepszym od kakao? Przede wszystkim nie zawiera kofeiny, teobrominy i kwasu szczawianowego blokującego wchłanianie wapnia oraz ma lepszy stosunek sodu do potasu i wapnia do fosforu.
Zastanawialam sie cyz ktos sie odwazyl do banana i szpinaku dac karob... sprobuje jutro, moze w oddzielnej porcji?
OdpowiedzUsuńależ to połączenie jest pyszne :) smakuje jak czekoladowy banan :)
UsuńA wody nie trzeba?
OdpowiedzUsuńJeśli potrzebujesz rzadką konsystencję do picia to oczywiście dodaj
Usuń