Naukowcy potwierdzają: te superfoods mogą zapobiegać chorobom!

 Polskie superfoods: naturalne skarby w Twojej diecie TOP 10


W dobie rosnącej świadomości zdrowotnej coraz więcej osób sięga po superfoods – produkty o wyjątkowych wartościach odżywczych. Choć często kojarzone z egzotycznymi składnikami, warto zwrócić uwagę na polskie superfoods, które nie ustępują im pod względem korzyści zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy listę rodzimych produktów, które warto włączyć do codziennej diety w tym oczywiście koktajli!


1. Jarmuż

Jarmuż to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowie kości. Ponadto jest bogaty w witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy, oraz witaminę A, ważną dla zdrowia oczu. Jarmuż dostarcza również błonnika, który wspiera trawienie, oraz antyoksydantów, takich jak luteina i zeaksantyna, chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym.


Podoba Ci się grafika powyżej? Możesz mieć ich aż 299 (+bonus)! 
Miksuj zdrowo i różnorodnie przez cały rok dzięki PLANSZOM koktajlowym
Oto cenne grafiki udostępniane przez nas w social media w jednym miejscu!
Już nie musisz „polować” i zapisywać tego co Cię interesuje.
Już za mniej niż 10 groszy za grafikę możesz je mieć wszystkie u siebie!
Zestaw zawiera 199 sztuk różnorakich grafik/plansz pomagającym skomponować odpowiadające ci koktajle:

2. Siemię lniane

Siemię lniane to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Zawiera również lignany – związki o działaniu antyoksydacyjnym i potencjalnie przeciwnowotworowym. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię lniane wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.


3. Natka pietruszki

Natka pietruszki jest niezwykle bogata w witaminę C – już 1 łyżka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Zawiera również witaminę K, żelazo, magnez oraz kwas foliowy. Działa moczopędnie, wspomagając pracę nerek, oraz korzystnie wpływa na układ trawienny, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych.



4. Dynia

Dynia to warzywo o niskiej kaloryczności, bogate w beta-karoten – prekursor witaminy A, ważnej dla zdrowia skóry i oczu. Zawiera również witaminę C, potas, magnez oraz błonnik. Pestki dyni są źródłem cynku, który wspiera układ odpornościowy i zdrowie prostaty.



5. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz błonnika. Są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina E, oraz minerały: magnez, fosfor i miedź. Regularne spożywanie orzechów włoskich może wspierać zdrowie serca, poprawiać funkcje poznawcze oraz pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Rumiankowy koktajl na szkolny stres i rozkojarzenie

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/08/orzechy-banan-miod-cynamon-napar-z.html

6. Żurawina

Żurawina jest znana z właściwości wspomagających zdrowie układu moczowego, dzięki zawartości proantocyjanidyn, które zapobiegają przyleganiu bakterii do ścian dróg moczowych. Zawiera również witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty, wspierając układ odpornościowy i chroniąc komórki przed uszkodzeniami.

Kto lubi śniadanie w formie koktajli? W słoiku na wynos weź ze sobą

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/08/szpinak-jabko-maliny-patki-owsiane.html

7. Kasza jaglana

Kasza jaglana, otrzymywana z prosa, jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz krzem, który wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Dzięki właściwościom alkalizującym pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Koktajl jaglany na odśluzowanie organizmu

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/10/kasza-jaglana-mleko-roslinne-mango.html

8. Nasiona konopi

Są one źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w idealnej proporcji, a także witamin i minerałów. Nasiona konopi mogą wspierać zdrowie serca, poprawiać funkcje mózgu oraz wspomagać regenerację mięśni.

Zielony koktajl doda energii na świąteczny czas

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/12/szpinak-banan-jabko-gruszka-pomarancza.html

9. Czosnek

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawierającym allicynę o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspiera układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Pyszne i zaskakujące połączenie na poprawę odporności i przeziębienie

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/06/banan-pomarancza-cytryna-kiwi-miod.html

10. Aronia

Aronia to owoc o najwyższej zawartości antyoksydantów wśród owoców jagodowych. Zawiera witaminy C, E, K oraz z grupy B, a także minerały: żelazo, wapń i magnez. Spożywanie aronii wspiera układ krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

W taką pogodę pamiętajmy o wzmocnieniu odporność

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/01/banan-jabko-aronia-olej-kokosowy-pyek.html


Włączając te polskie superfoods do codziennej diety, możemy w naturalny sposób wspierać zdrowie i samopoczucie. Pamiętajmy, że kluczem jest różnorodność i umiar, a także dostosowanie do swoich potrzeb!

1 komentarz:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...