Zmiksuj koktajl z kiełkami i dostarcz do swojego organizmu ogrom wartości odżywczych!
Kiełki są dostępne w sklepach, ale możesz je także wyhodować samodzielnie. To kopalnia wartości odżywczych, gdyż świeżo wykiełkowane ziarno uwalnia mnóstwo witamin, mikro i makroelementów, enzymów, białek, łatwo przyswajalnych węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych roślinie do dalszego wzrostu. Kiełki stanowią smaczny dodatek zarówno w formie składnika koktajlu (zmiksowane), jak i w formie "posypki" (dodane do zupy bez miksowania) oraz dekoracji.
Kiełki znamy głównie z uprawy rzeżuchy w okolicach Wielkanocy, wówczas trafia ona na wiele stołów w formie ozdoby i też dodatku do wielu dań. Tak naprawdę jednak warto je włączyć do swojej diety nie tylko w tym okresie i nie koniecznie tylko właśnie rzeżuchę!
Kiełki są łatwe w hodowli, a do wyboru mamy wiele ich rodzajów, które zawierają mnóstwo witamin i minerałów, korzystnych dla naszego zdrowia.
Czym są kiełki?
Które nasiona możemy wykorzystać do kiełkowania?
Które kiełki są najlepsze dla naszych organizmów?
W jaki sposób hodować kiełki w warunkach domowych?
Jak zmiksować koktajl z kiełkami?
Dowiesz się z tego artykułu!
Czym są kiełki?
Kiełki to nic innego, jak rośliny znajdujące się w bardzo początkowej fazie wzrostu. Powstają one z nasion, w których rośliny magazynują zapas składników odżywczych, mających ułatwić start i początkowy rozwój. W trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które uruchamiają proces przetwarzania substancji zmagazynowanych w nasionach, dlatego też kiełki są bardzo odżywcze!
Kiełki – wartości odżywcze
Jedzenie kiełków niesie dla zdrowia same korzyści. Zawierają one naprawdę pokaźne dawki witamin i minerałów. Oprócz witamin z grupy B, a także A, C, D, E, K czy PP, znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, miedź czy selen. Kiełki są także źródłem wartościowego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz antyoksydantów. Kiełki są też niskokaloryczne i lekkostrawne. Włącz je koniecznie do swojej diety, dodając np. do koktajlu! Wiele z nich jest dość neutralnych smakowo, więc koktajl z ich dodatkiem będzie naprawdę pyszny, a jaki odżywczy!
Wiosna to czas na młode rzodkiewki, szczypiorek i sałatę, ale czy warto miksować w koktajlach nawożone nowalijki?
Które nasiona nadają się do kiełkowania?
Kiełkować można naprawdę wiele rodzajów nasion i ziaren. Do najbardziej popularnych należą nasiona brokuła, rzodkiewki i słonecznika, a także lucerny i jarmużu. Do hodowli kiełków należy wybierać nasiona do tego przeznaczone.
Jak wyhodować kiełki w warunkach domowych?
Do produkcji kiełków możemy użyć tzw. kiełkownicy lub zwykłego, większego słoika. Najpierw przepłucz nasiona, a następnie namaczaj je przez kilka godzin. Potem odsącz i przełóż do kiełkownicy lub słoika i połóż go np. na parapecie (w miejscu z dostępem do światła dziennego). Nasiona przepłukuj czystą wodą dwa razy dziennie. Pamiętaj, by je dokładnie odsączać, w przeciwnym razie kiełki mogą zacząć gnić. Część kiełków (np. wspomnianą rzeżuchę) możemy hodować na wilgotnej ligninie/wacie.
Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia. Należy je przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez kilka dni, pamiętając o regularnym przepłukiwaniu wodą.
Kiełki - korzyści dla zdrowia
Kiełki cieszą się rosnącą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania. Są łatwe w hodowli, a do wyboru mamy wiele ich rodzajów, które zawierają mnóstwo witamin i minerałów, korzystnych dla naszego zdrowia. Które nasiona możemy wykorzystać do kiełkowania? W jaki sposób hodować kiełki w warunkach domowych?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz