Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w maju!

 Z czego miksować koktajle w kwietniu? Przepisy i VIDEO







Tych składników unikaj i nie miksuj w maju!

Szpinak, sałaty i inna zielenina zawsze ją polecamy do miksowania w koktajlach! Jednak w maju jest inaczej ;) To czas kiedy rolę zieleniny przejmują w naszych koktajlach chwasty! Są wartościowe pod względem odżywczym i do tego powszechnie dostępne za darmo! Wystarczy wybrać się w oddalone nieco od cywilizacji miejsce i samemu zebrać dobroci natury! Nie miksuj zatem szpinaku, jarmużu, sałaty lodowej, czy rukoli postaw na dobro prosto z łąk! Więcej o tym jakie zbierać chwasty i jak je zbierać dowiesz się w naszym wpisie -> CHWASTY


Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
http://zielonekoktajle.pl/wachlarz


To co miksować w koktajlach w maju?

Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w maju, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO
Zaczniemy od szparagów! 
 
Najczęściej używamy zielonych szparagów miksując je na surowo. Nie trzeba ich gotować ani obierać, wystarczy odłamać im końcówkę, która jest zdrewniała i ma łyka. Szparagi na surowo to skarbnica wartości odżywczych i przede wszystkim żywych enzymów roślinnych. Korzystaj z sezonu szparagowego, gdyż właśnie teraz są one najbardziej bogate w wartości odżywcze.

 
czytaj dalej, zobacz przepis

W maju warto również włączyć do swojego jadłospisu szczaw
To kolejny chwast, który warto miksować! Listki szczawiu zawierają dużo witamin: C,A,E oraz minerały takie jak potas, czy żelazo. Szczaw jest też niskokaloryczny i ma działanie przeciwutleniające, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. 
 
czytaj dalej, zobacz przepis

Maj to także sezon na szczypiorek!
 

Szczypiorek zawiera związki siarczkowe, które mają działanie przeciwbakteryjne i potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Jest źródłem witaminy K, która wzmacnia kości oraz witaminy C, która poprawia odporność, witaminy A oraz folianów, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo jest źródłem miedzi, żelaza i magnezu. Szczypiorek jest bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych oraz luteinę, która wpływa ochronnie na narząd wzroku, zapobiegając wystąpieniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Szczypiorek w koktajlach pełni raczej formę ozdoby tj. posypujemy nim wierzch koktajlu wytrawnego, ale warto właśnie w ten sposób wzbogacać w niego swoją dietę!

czytaj dalej, zobacz przepis

Urozmaicaj swoje koktajle o botwinę 
 

Zarówno boćwina, jak i botwina stanowią bogate źródła cennych minerałów, w tym m.in. sodu, magnezu, żelaza, manganu, fluoru, cynku, potasu, siarki. Dostarczają również wielu witamin: C, A  oraz z grupy B. Spożywanie boćwiny i botwiny może poprawiać koncentrację, zdolność uczenia, refleks oraz pamięć.


czytaj dalej, zobacz przepis
 

Postaw także na kalarepę
 

To niskokaloryczne warzywo posiadające pokaźną ilość witamin i składników mineralnych, dlatego jeśli zależy nam na zdrowiu powinniśmy włączyć je do swojego jadłospisu. Super sprawdza się w koktajlach! Kalarepa zawiera takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, wykazujące działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. „Opłaca się” również spożywać liście kalarepy, które są najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny.


 
czytaj dalej, zobacz przepis



Co miksować w maju, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających produkty sezonowe:



Nie lubisz buraka? Zmiksuj w koktajlu botwinę! Sztos, oto pyszny energetyczny koktajl mocy:


Wytrawny koktajl ze szczypiorkiem


Składniki:

garść natki pietruszki,
dojrzały, mięsisty pomidor,
1/2 czerwonej papryki,
50 ml soku z młodej pszenicy,
sól i pieprz do smaku
do posypania: szczypiorek
 
Przygotowanie:

Umyj natkę pietruszki, pomidor i paprykę (usuń też z niej pestki). Zmiksuj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku.

Miki z Maćkiem miksują SZPARAGI na SUROWO w koktajlu, pysznie, zdrowo i prosto, bo tylko 3 składniki:

Pyszny koktajl z kalarepą:

Składniki:

1 kalarepa (niewielka)
1 jabłko
1 banan
szklanka wody
odrobina miodu malinowego

 
Przygotowanie:

Umyj natkę pietruszki, pomidor i paprykę (usuń też z niej pestki). Zmiksuj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku.

Miksujemy świeży SZCZAW, zobacz, pyszne i proste składniki, zdrowy koktajl, który smakuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...