Z czego miksować koktajle w kwietniu? Przepisy i VIDEO
Tych składników unikaj i nie miksuj w kwietniu!
Dostępne są jeszcze w sklepach i marketach cytrusy, które zimą są dobrym wyborem choćby ze względu na wysoką zawartość witaminy C, jednak w okresie zimowo-wiosennym lepiej sięgnąć po pietruszkę, mrożoną czarną porzeczkę, czyli produkty, które zawierają jeszcze więcej witaminy C niż cytrusy. Coraz bardziej zaczynają kusić owoce jagodowe takie jak truskawka, czy nawet arbuzy! Zalecamy jednak wstrzymać się jeszcze od ich spożycia bo ich smak nas nie usatysfakcjonuje, a to jednak importowane owoce, które niekoniecznie możemy określić mianem "samego zdrowia"!
Podobają Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
http://zielonekoktajle.pl/wachlarz
Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w kwietniu, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?
SEZONOWO
Zaczniemy od porzywy!
Tak! Ten chwast, a raczej królowa ziół już nieśmiało pojawia się w zaroślach! To naprawdę wartościowy składnik koktajli i cenny surowiec zielarski znany od lat. Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w niej makro- i mikroelementy takie jak: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód oraz witaminy: A, K, B2, B5, C.
W kwietniu warto również włączyć do swojego jadłospisu korzeń selera
TAK! Możemy również miksować w koktajlach! Zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak (właściwości zwiększające potencję).Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy!
Kwiecień to także sezon na rabarbar!
Który w koktajlach jest super! Samo zdrowie i pełnia wartości odżywczych w nieprzetworzonej postaci, to jest właśnie to co powinny dostarczać najzdrowsze koktajle.Miksuj rabarbar w koktajlach na surowo, zawiera niewiele cukru ale dużo witamin, zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Jest również bogaty w składniki mineralne: wapń, potas czy żelazo. Wzmacnia organizm, dobrze wpływa na urodę, a nawet chroni przed nowotworami.
Urozmaicaj swoje koktajle o mniszek lekarski!
Ma wiele dobroczynnych właściwości, ponieważ zawiera: witaminy A, C i D – wspomagające odporność; witaminy z grupy B – regulujące pracę wątroby, wspomagają także układ nerwowy; minerały takie jak potas, krzem, magnez, żelazo; inulinę – zmniejszającą poziom cukru we krwi; flawonoidy – mające właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźniające procesy starzenia i przeciwnowotworowe; a także garbniki, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
Postaw także na kapustę pekińską!
Która jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, więc wspomaga redukcję wagi. Jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne w leczeniu np. reumatoidalnego zapalenia stawów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz