Jak sterować dojrzałością warzyw i owoców?

Jak przyspieszyć i opóźnić dojrzewanie warzyw i owoców?


Owoce w koktajlach możemy spożywać w różnych fazach dojrzałości. Da nam to bardzo różny efekt końcowy. Jeśli chcemy, by koktajl był słodki używajmy owoców dojrzałych, a nawet przejrzałych! Doskonale do posłodzenia koktajlu nadadzą się np. przejrzałe banany! Owoce niedojrzałe natomiast odpowiednie są np. dla osób cierpiących na zaburzenia glikemii (cukrzyca, insulinooporność), ponieważ mają niższy indeks glikemiczny niż ich dojrzałe odpowiedniki!


Zwiększ podaż warzyw w swojej diecie i naucz się jak komponować koktajle 
z udziałem ulubionych owoców bez konsekwencji dla Twojego zdrowia 
i samopoczucia


Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?

Co jednak zrobić jeśli chcieliśmy kupić dojrzały owoc, a niestety w sklepie były tylko zielone banany, albo zbyt twarde gruszki? Są na to „domowe” metody! Z pomocą przyjdzie nam tutaj hormon roślinny – gaz etylen. Jest on wytwarzany przez owoce i warzywa nawet po ich zbiorze. Jego duże ilości wytwarzają np.: jabłka, morele, awokado, gruszki, mango, brzoskwinie, nektarynki, banany i pomidory (już dojrzałe). Im owoce są bardziej dojrzałe, tym więcej etylenu wydzielają.

Nie wszystkie owoce jednakowo reagują na etylen i mogą dojrzewać. Z tego powodu klasyfikujemy je na:

- dojrzewające (zwane także klimakterycznymi)

Mają zdolność wytwarzania etylenu w bardzo dużej ilości bez potrzeby podawania go z zewnątrz.

- niedojrzewające (nieklimakteryczne)

W przypadku odcięcia od źródła gazu jakim jest etylen, same przestają go produkować lub produkują go bardzo mało i tym samym przestają dojrzewać. Są to np. jeżyny, truskawki, granaty, maliny, wiśnie, liczi, winogrona i owoce cytrusowe.


Sposób na dojrzałe banany:


Jak możemy wykorzystać etylen do przyspieszenia dojrzewania innych owoców?

Rozważmy to na przykładzie niedojrzałego awokado, bo właśnie dość często ten owoc kupujemy w sklepach jeszcze twardy. Jak postępować zatem z awokado jeśli chcemy, by na następny dzień było ono miękkie i zdatne do spożycia? Opisujemy w kilku prostych krokach:


  1. Niedojrzałe awokado można umieścić w torebce papierowej (lub foliowej) z dojrzałymi bananami lub jabłkami.
  2. Torbę zawijamy tak , by etylen wytwarzany przez dojrzałe owoce pozostał w niej
  3. Umieszczamy ją w nienasłonecznionym miejscu na kilkanaście godzin (my najczęściej umieszczamy ją w szafce na noc i na następny dzień mamy już miękkie, zdatne do spożycia awakoado!).

Pamiętajmy, że im bardziej dojrzałe owoce, tym więcej etylenu wytwarzają i tym samym bardziej przyspieszają dojrzewanie innego owocu/warzywa!

Jak spowolnić dojrzewanie?

A co jeśli masz zbyt dużo owoców i nie zależy Ci na tym, by wszystkie dojrzały w jednym czasie, bo zwyczajnie nie zdążysz ich spożyć? Analogicznie trzeba umieścić je z dala od źródeł etylenu, wówczas nie będą dojrzewać tak szybko. Jeśli owoce będą znajdować się w jednym pojemniku to będą nawzajem indukować się do dojrzewania.

Jeśli mamy większą ilość bananów możemy ich końcówkę zawinąć w folię spożywczą, co dodatkowo spowolni proces ich dojrzewania. Niektóre owoce i warzywa możemy też umieścić w lodówce, by spowolnić proces ich dojrzewania.


Gdy miksujesz codziennie zielone koktajle warto wiedzieć jak przechowywać składniki do nich, aby były jak najdłużej świeże.

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/08/czy-wiesz-jak-przechowywac-owoce-i.html

1 komentarz:

  1. A ja gotuje makaron, ryż czy kaszę tak. Wlewam wodę do gara czekam aż się zagotuje .Jak juz to nastąpi to dodaje wyżej wymienione produkty chwilę podgotuje i wyłączam gaz. Zostawiam pod przykryciem aż nie dojdzie do siebie .Polecam, oszczędność gazu. Wlewam ocet do prania. jako zmiękczacz. Myje okna/szyby /lustra płynem do spryskiwaczy samochodowych a jak nie mam to woda kilka kropel płynu do zmywania,ocet i sciagaczka karcher .Ta sama receptura do mycia podłóg a zwłaszcza gres szkliwiony Zakupy raz w tygodniu. Mroże pieczywo i nadmiar wędliny. To samo z obiadami Leczo, bigos flaki i tym podobne wlewam gorące do słoików .Gołąbki, mielone kotlety.,schabowe i inne zamrazam.Nic nie jemy przez 3 dni(w sensie tego samego obiadu ) Dzieki temu że nalewam w słoiki i mroże nie muszę tak często gotować /smażyć.
    hmm Jedzenie podaje ostatnio na takich talerzach z ceramiki Bolesławiec- wyglada to pięknie.

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...