Z czego miksować koktajle w lutym? Przepisy i VIDEO
Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w grudniu!
To co miksować w koktajlach w lutym?
Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w lutym, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?
SEZONOWO
Zaczniemy od bananów!
Dostarczają wiele związków mineralnych m.in. potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także kwas foliowy, karoten oraz witaminy A i E. Banany zapewniają konsystencje tzw. smooth, czyli kremową i aksamitną oraz zagęszczają koktajl więc staje się on bardziej pożywny. Banan czasem ratuje nieudany koktajl :) wystarczy go dodać i od razu poprawia smak, prawda?
W lutym warto również włączyć do swojego jadłospisu brukselkę
Powstała w wyniku skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Jest bogatym i cennym źródłem witaminy C, E, K, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu foliowego oraz glukozynolanów, w tym sulforafanu, który ma silne działanie przeciwnowotworowe.
Styczeń to także sezon na mango
Może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Zawiera również spore ilości witamin A, C, E.
Urozmaicaj swoje koktajle czerwoną kapustą!
Zawarte w niej antocyjany (czerwone barwniki) sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych.
Postaw także na kiwi!
Jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających takich jak karotenoidy, polifenole czy witamina C, której zawartość w 100 g wynosi prawie 60 mg i stanowi to większość dziennego zapotrzebowania na ową witaminę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz