Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w lutym!

Z czego miksować koktajle w lutym? Przepisy i VIDEO


Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w grudniu!


W lutym przede wszystkim należy unikać pomidorów. Znajdują się na sklepowych półkach przez cały rok, jednak różnica jest już odczuwalna w smaku. Większość z zimowych pomidorów pochodzi z Holandii, gdzie dorastają w sztucznych warunkach.
Podobnie jest też z ogórkami. Jeśli doskwiera Ci brak owoców i warzyw letnich postaw na mrożonki, które są dobrą alternatywą! Więcej o tym dlaczego warto miksować mrożonki(kliknij na zdjęcie, by przejść do artykułu): 


Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:



To co miksować w koktajlach w lutym?


Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w lutym, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO
Zaczniemy od bananów! 
 
Dostarczają wiele związków mineralnych m.in. potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także kwas foliowy, karoten oraz witaminy A i E. Banany zapewniają konsystencje tzw. smooth, czyli kremową i aksamitną oraz zagęszczają koktajl więc staje się on bardziej pożywny. Banan czasem ratuje nieudany koktajl :) wystarczy go dodać i od razu poprawia smak, prawda? 

 
czytaj dalej, zobacz przepis

W lutym warto również włączyć do swojego jadłospisu brukselkę
 
Powstała w wyniku skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Jest bogatym i cennym źródłem witaminy C, E, K, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu foliowego oraz glukozynolanów, w tym sulforafanu, który ma silne działanie przeciwnowotworowe

 
czytaj dalej, zobacz przepis

Styczeń to także sezon na mango
 
Może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Zawiera również spore ilości witamin A, C, E.

 
czytaj dalej, zobacz przepis

Urozmaicaj swoje koktajle czerwoną kapustą 
 
Zawarte w niej antocyjany (czerwone barwniki) sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych.


 
czytaj dalej, zobacz przepis
 

Postaw także na kiwi
 

Jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających takich jak karotenoidy, polifenole czy witamina C, której zawartość w 100 g wynosi prawie 60 mg i stanowi to większość dziennego zapotrzebowania na ową witaminę.


 
czytaj dalej, zobacz przepis



Co miksować w lutym, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających produkty sezonowe:

Odchudzający koktajl z bananem miksuje Ola z Maćkiem


Koktajl z brukselką i mango:

Składniki na 1-2 porcje:

3 brukselki
mango
plaster imbiru
1 szklanka wody

Przygotowanie:

Umyj, obierz, zmiksuj i gotowe.

Koktajl z czerwoną kapustą miksuje Maciek


Koktajl z kiwi:

Składniki na 1-2 porcje:

jabłko
2 kiwi
1/2 awokado
1 łyżeczka miodu
szklanka wody


Przygotowanie:

Umyj, obierz, zmiksuj i gotowe.



Zobacz też KOMPENDIUM WIEDZY, ebook KOKTAJLE ZIMOWE, który zawiera wszystko co chcesz wiedzieć o miksowaniu koktajli w tym okresie. To nie tylko przepisy to mnóstwo wiedzy, tipów, porad i wskazówek jak wykorzystać dary zimy i zadbać o swoje zdrowie naturalnie: http://zielonekoktajle.pl/zimowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...