Herbata jako baza koktajlu? Spróbuj i wykorzystaj jej niesamowite właściwości!

Herbata biała, zielona, czerwona, a może matcha? Jak zmienią właściwości naszego koktajlu na PLUS!


Zazwyczaj do koktajlu oprócz warzyw i owoców jako bazę płynną dodajemy wodę. Możemy jednak dodać również herbatę przestudzoną lub ciepłą jeśli chcemy, aby nasz koktajl był rozgrzewający. Taki zabieg nie tylko podniesie walory smakowe koktajlu, ale także sprawi, że będzie miał on większą wartość odżywczą. Pamiętaj, że napar herbaciany powtórnie zalany jest bogatszy w składniki mineralne (zwłaszcza mangan i fluor).Nie przechowuj natomiast liści zielonej herbaty dłużej niż 12 godzin, gdyż mogą się na nich rozwinąć niebezpieczne grzyby!

Jakie właściwości mają poszczególne rodzaje herbat?

  • Herbata biała
Jest mniej przetworzona w porównaniu do czarnej czy zielonej, dlatego zawiera więcej składników odżywczych. Jest bardzo delikatna w smaku więc NIE ZMIENI znacząco smaku koktajlu.
Warto ją włączyć do swojej diety ponieważ jej regularne spożycie pomoże uregulować ciśnienie krwi, wzmocni kości i stawy, pomoże usunąć toksyny z organizmu, poprawi wygląd cery, wspomoże odporność.

Przykładowy przepis na koktajl z białą herbatą z książki "Zielone Koktajle 365 przepisów":



  • Czerwona herbata (Pu-erh)
Ma właściwości przeciwutleniające, a jej liście można zaparzać kilkukrotnie. Jej smak jest stosunkowo delikatny stąd raczej jej nie wyczujemy w koktajlu. 
Jej regularne spożycie pomoże oczyścić organizm z toksyn, wspomoże pracę wątroby, pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Przykładowy przepis na koktajl z czerwoną herbatą z książki "Zielone Koktajle 365 przepisów":



  • Zielona herbata
Ma właściwości przeciwutleniające. Krótko zaparzana nie zmieni znacząco smaku koktajlu, jednak gdy będziemy ją zaparzać dłużej zmieni smak koktajlu. 
Polecamy ją zwłaszcza osobom odchudzającym się, gdyż pomaga przyśpieszyć przemianę materii i hamuje nadmierny apetyt za sprawą zawartości takich składników jak: witamina B, kofeina, katechiny i polifenole. Ma także działanie moczopędne i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Doskonale wpływa na pracę wątroby, wspomagając jej metabolizm.


Przykładowy przepis na koktajl z zieloną herbatą z książki "Zielone Koktajle 365 przepisów":



  • Herbata Matcha
Ta japońska herbata to najzdrowsza z zielonych herbat! To sproszkowana postać liści, które rosły w cieniu i mają bardzo dużo chlorofilu, idealnie barwi na zielono, komponuje się oraz miksuje w koktajlach.
Ma właściwości przeciwutleniające oraz antybiotyczne , wzmacnia układ odpornościowy. Działa antybakteryjnie i antywirusowo. Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza do organizmu znaczne ilości witaminy A i C, potasu, wapnia i żelaza.

Przykładowy przepis na koktajl z herbatą Matcha z książki "Zielone Koktajle 365 przepisów":




To niewiarygodne jak łatwo możesz wzmocnić układ immunologiczny i wspomóc walkę z chorobami

1 komentarz:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...