Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w styczniu!

Z czego miksować koktajle w styczniu? Przepisy i VIDEO


Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w grudniu!


W styczniu powoli coraz bardziej zaczynają nam doskwierać długie noce i chłodne temperatury. W naszej szerokości geograficznej wiele osób boryka się z niedoborem witaminy D, której ważna jest suplementacja. jest ona ważna m.in. dla naszych układów odpornościowych i kostnych. Starajmy się w tym okresie nie miksować w dalszym ciągu produktów hodowanych w typowo sztucznych warunkach. Kuszą nas one bardzo, ale naprawdę lepszą alternatywą będą mrożonki dające nam wspomnienie lata (truskawki, jagody, borówki itp.). Więcej o tym dlaczego warto miksować mrożonki(kliknij na zdjęcie, by przejść do artykułu): 


Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:


To co miksować w koktajlach w styczniu?


Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w styczniu, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO

Zaczniemy od pomarańczy! 
 
Nie tylko w postaci soku powinniśmy ją spożywać! Podkreślamy również, że sok pozbawiony jest błonnika, który jest naprawdę potrzebny naszym organizmom do prawidowego funkcjonowania! Pomoarańcze bogate są w witaminę C, która wspiera nasz układ immunologiczny w okresie zimowym uzupełnianie jej jest szczególnie ważne. Owoc zawiera również beta-karoten, antocyjany, witaminy z grupy B korzystne dla naszej skóry oraz układu nerwowego. W ich składzie znajdziemy również sporo polifenoli wykazujących działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 
 
czytaj dalej, zobacz przepis

W styczniu warto również włączyć do swojego jadłospisu kapustę chińską tzw. Pak-choi
 
która jest cennym źródłem żelaza i pomaga w zwalczeniu anemii. Posiada w swoim składzie witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrowe kości i zwalczać infekcje. Warto ją włączyć do swojego jadłospisu nie tylko dla zdrowia, ale również urody! Zawarta w niej ogromna dawka witaminy A  poprawia wygląd i zdrowie skóry, włosów i paznokci.
 
czytaj dalej, zobacz przepis

Styczeń to także sezon na liczi. 
 
Inaczej nazywane chińską śliwką, polecane osobom odchudzającym się ze względu na niskokaloryczność. Owoc zawiera witaminę C pozytywnie działającą na układ odpornościowy. Chińskie śliwki ograniczają też wpływ promieniowania UV na skórę, stąd osoby wynierające się na egzotyczne wakacje w tym okresie powinny po nie siegnąć. Warto też wiedzieć, że liczi to energetyk pochodzenia naturalnego! Możemy go zatem użyć w koktajlu pobudzającym zamiast kawy. Oprócz tego dostarcza organizmowi takie minerały jak: potas, magnez, fosfor i żelazo, wapń.
 
czytaj dalej, zobacz przepis
 
Urozmaicaj swoje koktajle cykorią 
 
W jej składzie można wyszczególnić zawartość wielu witamin takich jak: A, B1, B2, C, E i K. Oraz takie pierwiastki jak: fosfor, żelazo, selen, mangan, cynk, magnez, wapń i potas. Czerwona cykoria jest np. jednym z głównych składników stosowanych na SIRT diecie (dieta, na której Adel schudła 45kg!!!). 
 
czytaj dalej, zobacz przepis
 
 
Postaw także na wyjatkowe pomelo
 
które jak wszystkie cytrusy jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, która m.in. pomaga wchłaniać żelazo naszemu organizmowi z posiłków oraz wspiera odporność. Zawiera też spore ilości potasu, które wspierają nasze układy krwionośne.

 
czytaj dalej, zobacz przepis

Co miksować w styczniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających styczniowe produkty sezonowe:


Koktajl z kapustą Pak Choi:

Składniki na 1-2 porcje:

1 dojrzały owoc cherimoya
2 małe banany
1/2 kapusty pak choi
1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj użyto owsianego)

Przygotowanie:

Umyj, obierz, zmiksuj i gotowe.

Madzia z Mikim miksują wyjątkowy koktajl z pomarańczą i kiszoną kapustą!



Pyszny koktajl z liczi:

Składniki na 1-2 porcje:

10 owoców liczi
1 banan
sok wyciśnięty z 2 grejpfrutów
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyj, obierz, zmiksuj i gotowe.

Koktajl z pomelo:

Składniki na 1-2 porcje:

1 pomelo (obrane)
3 banany 
2 garści mrożonego szpinaku
szklanka wody

Przygotowanie:

Obierz owoce i zmiksuj z wodą na koktajl. 

Koktajl z cykorią:

Składniki na 1-2 porcje:

2 małe cykorie
awokado
szklanka mrożonych owoców leśnych
garść migdałów
szklanka wody

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki z wodą na koktajl o jednolitej konsystencji. 


Zobacz też KOMPENDIUM WIEDZY, ebook KOKTAJLE ZIMOWE, który zawiera wszystko co chcesz wiedzieć o miksowaniu koktajli w tym okresie. To nie tylko przepisy to mnóstwo wiedzy, tipów, porad i wskazówek jak wykorzystać dary zimy i zadbać o swoje zdrowie naturalnie: http://zielonekoktajle.pl/zimowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...