szpinak + pietruszka + ananas + mleko kokosowe + olej kokosowy + cynamon + maca

Dziś kolejna wariacja smakowa - zielona pinacolada 

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2014/09/szpinak-pietruszka-ananas-mleko.html



3/4 dojrzałego ananasa
szkl. szpinaku
duży pęczek pietruszki
2 łyżki mleka kokosowego (gęstej, stwardniałej części)
mała łyżeczka oleju kokosowego (w stanie stałym)
cynamon
opcjonalnie: łyżeczka maca

więcej na: http://wkroliczejnorze.blogspot.com/2014/02/pina-colada-smoothie-na-zielono.html




Olej kokosowy korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, m.in. redukując poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko miażdżycy. 
Warto również wiedzieć, że jest także bogatym źródłem trójglicerydów, które podawane chorym na Alzheimera powodowały poprawę ich stanu zdrowia.
Ze względu na silne właściwości antygrzybiczne olej kokosowy pomaga zwalczyć uciążliwą grzybicę stóp zwaną „stopą sportowca” czy „stopą atlety”.
Olej kokosowy jest polecany m.in. przy przeziębieniach, osobom o osłabionej odporności, cierpiącym na anemię, walczącym z nadwagą, a także mającym problemy z układem trawiennym. Osoby cierpiące na alergię mogą niewielką ilość oleju wcierać sobie do nosa, aby złagodzić męczące objawy uczulenia.

     





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...