Z czym łączyć październikowe HITy? Co koniecznie musisz o nich wiedzieć?

 Z czym miksować październikowe HITy, by było smacznie, ale i wartościowo?






Październik to czas dyni, ale nie tylko! Warto również w tym miesiącu postawić na nasze dobro narodowe, czyli jabłka. W koktajlach październikowych miksujmy także jarmuż, pigwę oraz kaki! 

Z czym miksować, by było smacznie, ale i wartościowo? Przeczytaj nasz artykuł, by poznać najlepsze połączenia i poznać sekrety na temat październikowych HITów!

Najlepsze połączenia z dynią


Dynia jest zdecydowanie niedocenionym warzywem! Tworzy wiele smakowitych połączeń. Dodatkowo miksować możemy ją na surowo oraz w postaci piure. Miksuj ją z:

  • zieleniną, która doda maksimum wartości odżywczych;
  • owocami, które SUPER komponują się z dynią, tworząc wartościowy i pyszny koktajl;
  • kawą.
Spróbuj naszych propozycji i połączeń:



Jak wybrać dynię? Jaką dynię miksować



Różne odmiany tego warzywa, takie jak Muscat, Hokkaido, Halloween czy Butternut, dostarczają zróżnicowanych smaków i tekstur:




Podczas zakupu dyni, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów: 
  • ogólny stan warzywa, 
  • intensywność i słodkość zapachu, 
  • grubość miąższu oraz jego kolor.

Te cechy mogą wskazywać na jakość i świeżość produktu.

W kontekście przygotowania koktajli dynia może być wykorzystywana w trzech formach: surowej, pieczonej i gotowanej. 

Każda z tych form posiada pewne zalety i potencjalne wyzwania. 

Surowa dynia zachowuje maksimum wartości odżywczych, ale jej twardość może być wyzwaniem dla niektórych blenderów i wymagać dodatkowej pracy, takiej jak krojenie czy ścieranie. 

Pieczona dynia oferuje głęboki smak i jest łatwiejsza do obierania i blendowania, z możliwością przygotowania ciepłego koktajlu. 

Z kolei gotowana dynia jest najłatwiejsza do zmiksowania, szczególnie przy użyciu mniej wydajnego sprzętu, a pozostała po gotowaniu woda może służyć jako baza do koktajlu, zachowując część witamin. 

Przy każdej z metod warto eksperymentować, by odkryć własne, ulubione kombinacje smaków i tekstur.


Najlepsze połączenia z jarmużem


Koktajle z jarmużem są bardzo wartościowe! Miksuj jarmuż z:

  • słodkimi owocami, które nadadzą deserowej formy;
  • superfoods np. siemieniem lnianym — takie koktajle to prawdziwe bomby odżywcze;
  • przyprawami np. imbirem, czy miętą, by dodać charakteru swojemu napojowi.
Spróbuj naszych propozycji:


Jak miksować jarmuż i inną twardą zieleninę?



Raczej nikt nie lubi tekstury koktajlu z włóknami, więc ważnym elementem będzie tutaj technika miksowania!

1. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, nie wrzucamy twardych łodyg. Dobry blender je zmiksuje, ale słaby może mieć problem! 

2. Nie wrzucamy też wszystkich składników koktajlu na raz. Najpierw miksujemy same liście z mniejszą ilością wody i ewentualnie miękki owoc. Zmiksowane same liście na tzw. "papkę" dają nam gwarancję tego, że koktajl będzie miał dobrą teksturę ostateczną. 

3. Dopiero na samym końcu dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Najlepsze połączenia z kaki (persymoną)


Nieco egzotyki nie zaszkodzi! Kaki to naprawdę smaczny owoc i warto go wprowadzić do swojej diety. 

Więcej o kaki w filmie opowiada Ola:



Miksuj kaki z:

  • warzywami, kaki to słodki owoc, może zastąpić np. banana w naszych tradycyjnych miksach;
  • zieleniną, koktajl będzie wówczas smaczny, ale także bardzo wartościowy;
Spróbuj naszej propozycji:



Najlepsze połączenia z pigwą


Koktajle z pigwą to prawdziwe jesienne HITy! Miksuj pigwę lub pigwowiec z:

  • słodkimi owocami, by przełamać jej kwaskowatość i cierpkość;
  • pestkami lub wiórkami, by zapewnić dawkę zdrowych tłuszczów, które pomogą wchłonąć witaminy.
Spróbuj naszych propozycji:




Najlepsze połączenia z jabłkami


Koktajle z jabłkiem to tradycyjne połączenia! Jabłko będzie dobrze smakować praktycznie w każdej kompozycji. Miksuj jabłka np. z:

  • zieleniną, by przemycić wartości odżywcze;
  • innymi warzywami;
  • kaszami, by koktajl był syty i wartościowy.
Spróbuj naszej propozycji z kapustą:



Czy usuwać gniazda nasienne z jabłek?


Pestki jabłka zawierają w sobie amigdalinę, czyli związek chemiczny, który może przekształcić się w cyjanowodór. Jego nadmiar w organizmie może mieć nawet śmiertelne konsekwencje. Dawka cyjanku zawarta w pojedynczej pestce jest niewielka i nie spowoduje zatrucia! Niebezpieczną ilość cyjanowodoru dostarczyłoby nam dopiero zjedzenie około 200 pestek. Stąd możemy wysnuć wniosek, że zmiksowanie koktajlu z gniazdem nasiennym nawet kilku jabłek nie przyniesie negatywnych skutków. Jeśli masz zatem dobry blender, który miksuje gniazdo na gładki koktajl, to śmiało możesz blendować jabłka w całości. Przemycisz wówczas też większą ilość błonnika do swojej diety. Pamiętaj, że to zawsze dawka czyni truciznę i nawet wypicie zbyt dużej ilości wody może być niebezpieczne!


Zastanawiasz się pobudzić swój organizm do życia jesienią? Chcesz mieć więcej energii, ale i wspomóc swoją odporność? Miksuj jesienne koktajle! 
Chcesz wiedzieć więcej na temat jesiennego miksowania koktajli? Już dostępna prawdziwa encyklopedia wiedzy na temat jesiennych koktajli - ebook Jesienne Koktajle! Zobacz, czego się z niej dowiesz:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...