Zero waste z koktajlami, czyli wykorzystaj składniki, których już nie zjesz!
Znasz to:
-Nadgryzione przez dziecko jabłko, na które nikt już nie ma ochoty?
-Powiędnięta marchewka, którą nawet ciężko jest obrać?
-Rozpadające się, przejrzałe banany, których nie zjesz, bo mają już nieodpowiednią konsystencję?
-A może powiędnięta zielenina, która do sałatki się już nie nadaje?
Wiesz, że jest idealne rozwiązanie na to, by nie wyrzucać do kosza takiej żywności, ale spożyć ją także ze smakiem?
Czym jest zero waste?
Z definicji zero waste oznaczana projektowanie i zarządzanie produktami oraz procesami, aby systematycznie eliminować szkodliwość odpadów i materiałów oraz zmniejszać ich objętość, przetwarzać i odzyskiwać wszystkie zasoby, nie spalać ich ani nie zakopywać.
Zero waste lub less waste w kuchni?
Zero waste, albo less waste w kuchni to zwyczajne możliwie jak największe wykorzystanie produktów, bez tworzenia większej ilości odpadków. Osoby zaawansowane w tę ideologię potrafią np. z obierków po ziemniakach zrobić domowe chipsy. My proponujemy trochę inny wgląd na temat! W naszym domu dość naturalnie wykorzystujemy składniki, które gdzie indziej mogłyby już trafić do kosza!
Jak to wygląda w praktyce?
1. Powiędnięte, czy jak to Agata ma w zwyczaju określać "zdechnięte" produkty nie są apetyczne i rzadko kto chce je spożywać właśnie w takiej formie. Co tu dużo mówić lubimy produkty jędrne, świeże i takie chcemy też zjadać. Ale jest metoda na to, by nie wyrzucać również tych "zdechniętych" - ZMIKSUJ Z NIMI KOKTAJL!
2. Nadgryzione przez domowników jabłka, gruszki, czy inne owoce lub warzywa możesz okroić i również zmiksować. W miejscu nadgryzienia, często robią się brązowe i wraz ze śliną zostawiamy oczywiście na nich bakterie. Możemy natomiast właśnie odkroić tę część, a resztę ZMIKSOWAĆ W KOKTAJLU! Nie wściekaj się już na dzieci, że chciały coś zjeść a po kilku kęsach im się odechciało. Zużyj te resztki w koktajlu!
Zobacz tutaj, jak Agata miksuje koktajl z nadgryzioną wcześniej przez Mikiego gruszką:
3. Zwiędnięta zielenina, o której zapomnieliśmy, lub nie zdążyliśmy zużyć na świeżo. To również znakomity produkt do KOKTAJLU ZERO WASTE! Jak masz jej dużo za dużo i nie zdołasz zmiksować w koktajlu na biężąco, to zamoroź ją na później. Zobacz tutaj, jak to zrobić:
Jak przygotować liście i sałaty do przechowywania, nie marnuj tylko wykorzystaj - super TIP!
Chcesz przestać marnować jedzenie i wdrożyć w swojej kuchni zasadę zero/less waste? Bardzo przydatny w tym będzie nasz wachlarz, w którym znajdziesz inspirację do tego, z czym można zmiksować dany składnik! Zobacz więcej:
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz