Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w grudniu!

Z czego miksować koktajle w grudniu? Przepisy i VIDEO


Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w grudniu!


W grudniu rozpoczyna się kalendarzowa zima i to też wtedy najczęściej spada więcej śniegu, a temperatury zaczynają oscylować w okolicach zera. Dla naszych organizmów ważna jest wówczas równowaga cieplna. Są takie produkty, które wychładzają organizm i nie powinniśmy z nimi "szaleć" w tym okresie, albo spróbować je konfrontować z takimi, które równoważą te działanie bo działają przeciwstawnie, czyli rozgrzewająco. Do produktów wychładzających zaliczamy np. cytrusy, brokuły, buraki, ryż, miętę. Natomiast rozgrzewająco działają takie produkty jak: goździki, papryka, kasza gryczana, anyż, imbir, orzechy włoskie. 

Pomarańcza, czy mandarynki czyli produkty sezonowe w tym okresie doskonale komponować się będą z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, a jak koktajl skomponujemy jeszcze na bazie szklanki z ciepłą wodą to naprawdę uzyskamy świetne połączenie! Zobacz jak możesz sam w domu przygotować przyprawę piernikową, która będzie doskonałym dodatkiem do rozgrzewających zimowych koktajli (kliknij na zdjęcie, by przejść do artykułu): 

Zapachniało świętami, przepis na domową przyprawę piernikową 

Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:


To co miksować w koktajlach w grudniu?


Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w grudniu, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO
 
Zaczniemy od mandarynek! 
 
Co tu dużo mówić w grudniu składamy się w 50% z mandarynek ;) Bo grudzień to ich smak i zapach :) Każdemu chyba ten okres mocno kojarzy się z tymi owocami! Dlaczego warto je spożywać? Mandarynki to oczywiście skarbnica witaminy C,  znajdziemy w nich także nobiletynę - flawonoid, który pomaga w walce z otyłością, a także zapobiega cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń! Są także skarbnicą takich minerałów jak: fosfor, wapń, sód, magnez.
 
czytaj dalej, zobacz przepis

W grudniu warto również włączyć do swojego jadłospisu kokos
 
Miąższ kokosa bogaty jest w cenny błonnik, potas, magnez, fosfor i kwas foliowy. Znajdziemy również w jego składzie witaminy takie jak: A, E, K. Do koktajli możemy dodawać go np. w postaci wiórków kokosowych, albo oleju kokosowego.
 
czytaj dalej, zobacz przepis

Grudzień to także sezon na seler naciowy
 
Jest źródłem m.in. olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają pozytywnie na pracę serca. Zawiera także dużą ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Spożywanie selera wspomaga nasz układ odpornościowy. Polecany jest także osobom odchudzającym się. Jeśli nie masz doświadczenia z selerem, miksuj go najpierw w mniejszych ilościach i stopniowo zwiększaj jego udział w koktajlach, ma bowiem dość specyficzny smak, który nie każdy lubi.
 
czytaj dalej, zobacz przepis

Niech Twój Grudzień  zazieleni  szpinak!

To prawdziwa zielona skarbnica wartości odżywczych! Szpinak stanowi cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz witamin: A, C i E. Warzywo zawiera bardzo dużo luteiny (przeciwutleniacza), chroniącej nasz wzrok przed szkodliwymi czynnikami. Długo by się rozpisywać na temat jego właściwości i wartości! Włącz go po prostu do swojej diety i wrzucaj do koktajli bo naprawdę WARTO!

czytaj dalej, zobacz przepis

Postaw także na egzotyczną papaję
 
Zawiera między innymi witaminę A, kwas foliowy, potas, miedź, magnez, błonnik, flawonoidy oraz enzym papainę. Naukowcy dowiedli, że papaja wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.
 
czytaj dalej, zobacz przepis


 Co miksować w grudniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?


Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających grudniowe produkty sezonowe:


Szpinak w koktajlu to zawsze fajny pomysł, nie zmienia smaku a daje piękny zielony kolor:


Pyszny, prosty koktajl z papają

Składniki na 1-2 porcje:

2 banany
1 papaja
szklanka wody

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!


Maciek miksuje dopingujący koktajl, burak z kokosem, musisz spróbować ten smak!


Koktajl z selerem naciowym

Składniki na 1-2 porcje:

łodyga selera naciowego
2 pomarańcze
2 banany
szklanka wody

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!


Maciek z Madzią miksują mandarynki z ... zielonym groszkiem! Musisz spróbować:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...