Spróbuj pysznego słodkiego likieru Eggnog na diecie białkowo-tłuszczowej
8 żółtek
1/2 szklanki erytrytolu (lub mniej, jeśli wolisz mniej
słodkie)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
2/3 szklanki śmietanki kremówki
Wanilia do smaku
Wykonanie:
Ubij żółtka razem z erytrytolem, cynamonem, przyprawą korzenną
i gałką muszkatołową. Mieszając na niskich obrotach, powoli dodawaj mleko
migdałowe. Zwiększ prędkość do średniej, pozwalając mieszaninie dokładnie się
połączyć.
Wlej całość do garnka. Umieść termometr do gotowania w
garnku, aby móc uważnie obserwować temperaturę. Mieszaj mieszankę na
średnim/małym ogniu (zgęstnieje wraz ze wzrostem temperatury). Gdy termometr
wskaże 60-65 stopni. (temperatura nie może osiągnąć 70 stopni, ponieważ może to
spowodować ścięcie żółtka).
Pozostaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej przez około
godzinę. Mieszanina może się rozwarstwić, ale wystarczy ją po prostu zamieszać.
Umieść w zamykanym pojemniku, aby schłodzić w lodówce na kolejne kilka godzin
lub na noc.
Śmietanę kremówkę ubijamy i łączymy z wanilią. Następnie
łączymy z masą jajeczną i ubijamy na niskich obrotach aż do całkowitego
połączenia. Schłodź w lodówce, a przed podaniem delikatnie wymieszaj. Podawaj
od razu lub przechowuj w lodówce do trzech dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz