Składniki:
Parter:
nasiona chia (szałwii hiszpańskiej)
zalane wodą z kokosa
I piętro:
1 banan
1 łyżka karobu
mielone łupiny babki jajowatej
II piętro:
mus jabłko-mango-mleko kokosowe + babka jajowata i wiórki kokosowe
przepis od: https://www.facebook.com/welcometomagdonald
Nasiona SZAŁWI HISZPAŃSKIEJ (Chia) to małe niepozorne ziarenka bogate źródło witamin, minerałów, błonnika czy białka. Dodatkowo kryją w sobie potężną dawkę energii.
Nasiona te pochodzą z Ameryki Południowej. Aztekowie
uważali, że jest to pokarm pomocny w utrzymaniu dobrej kondycji
fizycznej oraz bystrości umysłu. Przez wieki nasiona chia były używane
także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej
części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i
maszerować 24 godziny bez przerwy!
Woda kokosowa zawiera mnóstwo cennych
minerałów: potas, magnez, wapń, fosfor, sód. Pełno w niej witamin: C,
B1, B2, B3, B5 i B6, które korzystnie wpływają na pracę serca, nerek i
układu nerwowego.
Przez wielu woda kokosowa jest uważana za najlepszy napój izotoniczny.
BABKA JAJOWATA ŁUPINY
To błonnik, który dzięki swoim właściwościom:
oczyszcza jelita
reguluje poziom cholesterolu we krwi
usprawnia pracę układu pokarmowego
obniża ryzyko choroby wieńcowej serca
neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia komórek
oczyszcza układ trawienny z resztek pokarmowych likwidując zaparcia
wiąże jony sodu i przez to obniża ciśnienie krwi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz