Składniki:
1 szklankę umytych truskawek bez ogonków (lub banan, jagody, maliny, jeżyny, poziomki…)
1 szklankę kaszy quinoa (komosa ryżowa), lub jaglanej, gryczanej, z amarantusa, kukurydzianej…
1 szklankę mleka roślinnego, np. z quinoa, ale są jeszcze: sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, z laskowych orzechów…
1łyżka cukru pudru z agawy lub dosłodzić miodem, syropem klonowym, stewią, ksylitolem...
więcej na: http://metadieta.pl/koktajle-owocowe-z-kasz-bezglutenowych/
Musze zaczac uzywac mleka roslinnego!
OdpowiedzUsuńWyglada zdecydowanie swietnie w tych koktajlach!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Super, a zwłaszcza mleko roślinne robione samodzielnie jest warte polecenia. Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama. Moczymy 1 szkl. orzechów, pestek, ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z 4 szkl. wody. Tak możemy zrobic mleko z migdałów, nerkowców, laskowych, włoskich, z sezamu, ze słonecznika, z płatków owsianych, wiórków kokosowych, ryżu, komosy ryżowej i wiele wiele innych <3
OdpowiedzUsuń