więcej na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.268140106681633.1073741844.215225791973065&type=3
Stan zapalny to ważne zjawisko, które jest odpowiedzią organizmu na infekcję lub uraz. Pozwala tkankom na regenerację i podjęcie ich normalnych funkcji.
Nasz organizm jest dobrze wyposażone do tego, aby dać sobie radę ze stanem zapalnym o niskim lub średnim poziomie nasilenia, a symptomy, które towarzyszą reakcji zapalnej (zaczerwienienie, świąd, obrzęk i ból) są niedogodnościami trwającymi zazwyczaj kilka dni.
Jednak gdy stan zapalny jest zbyt silny lub zbyt długo, może spowodować więcej szkodny niż pożytku – może zahamować proces zdrowienia lub nawet spowodować dalsze uszkodzenia.
Najpoważniejszym problemem związanym z rozwojem stanu zapalnego jest produkcja wolnych rodników w objętych nim tkankach. Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników nie jest zjawiskiem pozytywnym i bez wystarczająco silnego mechanizmu kompensacyjnego (jak np. obecność antyoksydantów) cząsteczki te mogą bez przeszkód niszczyć składniki komórek takie jak tłuszcze, proteiny i DNA. To w konsekwencji może prowadzić do uszkodzenia tkanek i niezdolności podjęcia przez komórki i tkanki ich normalnych funkcji.
takie połączenie= niebo w gębie! ;)
OdpowiedzUsuńto prawda, a dzięki młodej pszenicy pełnia witalności! <3
UsuńJakoś nie potrafię się przekonać do "zielonych soków". A wszystko przez ich smak,który nie zawsze jest dobry,
OdpowiedzUsuńMiło mi Cię poinformować, ze zostałaś nominowana do Liebster Blog Award! Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu. Zachęcam,gdyż przyczyni się to do spopularyzowania Twojego bloga.
http://blizej-natury.blogspot.com/
Paulino rób zielone koktajle tylko z takimi owocami które lubisz, wtedy zawsze będą pyszne :) a z czasem może wejdziesz na kolejny poziom wtajemniczenia, powodzenia!
Usuń