PODSTAWY

Podstawowe zasady komponowania ZIELONYCH KOKTAJLI

  • zielony koktajl to pełnowartościowy posiłek, a nie tylko napój
  • ilość owoców 60% a zielonych warzyw liściastych 40% da nam smak owocowy
  • ilość użytej wody jest zależna od preferencji, koktajl można pić jak napój, lub jako gęsty napój lub nawet jeść łyżeczką (polecam zamiast zwykłej wody używać kokosowej, mega połączenie i dużo większa ilość witamin i minerałów za jednym razem)
  • od długości miksowania i jakości blendera zależy tekstura koktajlu, może być z wyczuwalnymi kawałkami składników lub gładka i kremowa, co kto lubi
  • jeśli nie trzeba nie obieraj owoców i nie usuwaj gniazd nasiennych, które dadzą się zmiksować, pestki zawierają błonnik i cenną, antyrakową amigdalinę, wit.B17


    Zalety zielonych koktajli

    Jedną z największych zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów.


    Kolor zielony wskazuje na obecność chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego również krwią roślin. Jeśli spożywasz pokarmy w niego obfitujące, a zielone koktaile obfitują w chlorofil, oznacza to że dostarczasz organizmowi magnezu i żelaza. Magnez dba o układ nerwowy, żelazo sprzyja krwiotwórczości. Naturalny zielony barwnik wymiata toksyny, pomaga zwalczać bakterie i wysłanników starzenia - wolne rodniki.
    Zielone liście to także pokłady kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale też pokarmowego i krwionośnego. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, w tym mózgu u płodów, zapobiega zniekształceniom cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie dziecka. Panowie także powinni zadbać o dostarczanie sobie odpowiednich jej ilości. U mężczyzn odpowiada ona bowiem za jakość nasienia. Kwas foliowy powoduje też lepsze wchłanianie żelaza

    Wypicie 2-3 filiżanek zielonego szejka dziennie gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia (gryzienia) ze względu na ich budowę (twarde liście, nerwy)


    Chlorofil zawarty w zielonych koktajlach:

- poprawia obraz krwi
- unieszkodliwia toksyny
- pomaga oczyścić wątrobę
- łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
- poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
- usuwa lub zmniejsza zapachy ciała
- poprawia naturalny drenaż nosa
- leczy żylaki
- czyści i odwadnia jelita
- łagodzi objawy astmy
- niszczy bakterie w ranach
- wzmacnia układ naczyniowy
- uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi
 

19 komentarzy:

  1. Dzień dobry. Moje pytanie jest może banalne, ale czysto praktyczne. Jakiego urządzenia używacie Państwo do robienia koktajli ? Czy jest to sokowirówka, czy też może blender "kielich"? Czy możecie polecić konkretne urządzenie, które sprawdza się na co dzień ? Dopiero planuję rozpocząć przygodę z koktajlami, więc jest to dla mnie istotne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko każde urządzenie będzie dobre, mocniejsze blendery poradzą sobie z każdym składnikiem, przy słabszych będziesz musiała z niektórych zrezygnować (twarde orzechy czy surowe korzeniowe warzywa), lub je pokroić na mniejsze kawałeczki, lub miksować pulsacyjnie, porcjami, z małą ilością wody i dopiero po uzyskaniu pulpy uzupełniać wodą :) Ale na początek używaj tego co masz, jak się wkręcisz w miksowanie to znajdziesz odpowiadające ci narzędzia :) Sokowirówka tez ma swoje zalety, my tu jednak najczęściej w 99% wrzucamy przepisy na miksowane koktajle z pulpą błonnikową.Powodzenia!

      Usuń
    2. Ja używam blendera kielichowego. Moc 850 wat. Wlewam szklankę wody, wrzucam zieleninę, miksuje, a potem dodaje pozostałe składniki czyli np. jabłka, ogórek, awokado, banany, ananas itp. Radzi sobie bez problemu. Nie próbowałam w nim jeszcze miksować lodu, mrożonych owoców czy orzechów, ale ma funkcje kruszenia lodu, więc powinno być ok. Używam codziennie i nie ma problemu :)

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź. Narazie mam tylko doświadczenie z koktajlami mleczno-owocowymi, które bardzo lubi mój syn. Robię je właśnie w blenderze kielichowym. Czas rozszerzyć koktajlowy repertuar :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    chciałabym się dowiedzieć czy przygotowane wieczorem koktajle będą miały taką samą wartość odżywczą gdy wypiję je następnego dnia. Mam zamiar przechowywać je w lodówce w ciemnym opakowaniu plastikowym (chcę je zabrać do pracy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będą miały takiej samej wartości odżywczej bo część witamin i enzymów się utleni, najwięcej bowiem wartości mają koktajle spożyte bezpośrednio po zmiksowaniu ale i tak zostanie ich sporo i warto. Śmiało przechowuj w lodówce koktajle, które nie wypijesz natychmiast po zrobieniu, najlepiej w szklanych opakowaniach. Następnego dnia wymieszaj i pij na zdrowie! Smacznego!

      Usuń
  4. A czy do twardych warzyw typu burak, marchewka, seler naciowy mogę wycisnąć wyciskarką ślimakową? I potraktować je zamiast wody do rozcieczenia reszty zmiksowanych skladników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Miksujcie jak lubicie :) Inspirujcie się na zdrowie!

      Usuń
  5. Czy miała Pani przypadki ze po zmiksowaniu warzyw pojawiał się w szklance pływający. ... sylikon ( ciężko mi to nazwac), gumki - takie malutkie? Pierwszy raz pojawiło się to w pietruszce, odnalazłsmy to w lodydze-co to jest? Teraz po zmiksowaniu buraka.... czy spotkała się Pani z czymś takim?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile koktajli mozna wypijać dziwnie ?? Bo czytałam, ze owoce powinno sie jeść do 12 godziny, bo potem sie fermentują w żołądku ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fermentują tylko je jeśli je zjesz po nabiale lub mięsie lub innym długo trawionym pokarmie który uniemożliwia strawienie szybkostrawnych i lekkich owoców. Wszystko zależy więc od twojego jadłospisu :)

      Usuń
  7. witam,mam takie pytanie zakupiłem blender kielichowy bianco puro model driver, i zastanawia mnie dlaczego ,robiac green smoothie koktajl jest ciepły ma ok 36 stopni ,dlaczego temperatura sie podnosi mixuje na programie ok 2min, wydaje mi sie ze ze wzrostem temperatury traca sie witaminy,czy w innych blenderach tez sie tak dzieje?np vitalmax

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mikser gdy jest mocny ostrza szybko obracając się podgrzewają zawartość, dlatego najlepiej miksować jak najkrócej lub używać mrożonych owoców i warzyw lub kostek lodu (wystarczy mały dodatek) aby schłodzić noże podczas miksowania

      Usuń
  8. A ja mam takie pytanie ile dziennie można wypijać takich koktajli np. na śniadanko i później jeszcze można??jestem zielona :) w tym temacie dlatego pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz raz dziennie a możesz nawet 10 dziennie :) wszystko zależy od twojej diety, składu i komponowania koktajlu i wielu wielu czynników...

      Usuń
  9. Witam, mam pytanie odnośnie mleka- czy zawsze musi być roślinne? uwielbiam koktajle z maslanką jest tez tania i łatwo dostępna, czy to źle że zawsze z nią jako głównym składnikiem robie koktajl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi, my po prostu nie polecamy nabiał€ :) Jeśli Tobie odpowiada i dobrze się czujesz pijąc koktajle z maślanką miksuj ją :)

      Usuń
  10. Witam. Czy jest sens picia zielonych koktajli tylko raz lub dwa razy w tygodniu czy koniecznie trzeba codziennie? Czy picie raz w tygodniu również przyniesie pozytywne efekty? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...