Jakie składniki miksować, by nasze stawy i kości odczuły ulgę? Co wesprze ich regenerację i zlikwiduje ból?
Ból stawów to częsty problem zarówno osób starszych jak i młodszych. Często jest wynikiem przebytych kontuzji lub przeciążeń, do których doprowadzamy. Czy jest jednak metoda na to, by zregenerować uszkodzoną tkankę? To na pewno długotrwały proces, ale możemy do swojego jadłospisu wprowadzić produkty, które wspomogą naturalną regenerację i zniwelują stany zapalne. Regularność będzie oczywiście kluczem do sukcesu. Co zatem miksować w koktajlach, by wesprzeć nasze kości i stawy? Co możemy zrobić, by zniwelować ból i nie doprowadzić do kolejnych przeciążeń i problemów? Odpowiedź w znajdziesz w niniejszym artykule!
Zadbaj o swoje stawy i kości!
Przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów często jest niezdrowa dieta. Niestrawione resztki pokarmowe tworzą toksyny, które osadzają się w stawach. Miksując koktajle, dodawaj składniki bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
i witaminy E, C oraz antyoksydanty. Pamiętaj też o związkach siarki ograniczających wytwarzanie tych hormonów tkankowych, które podtrzymują stan zapalny. Zawierają te związki na przykład czosnek, cebula, kurkuma, anyż, goździki, imbir, majeranek, bazylia, mięta, szałwia czy chrzan.
Więcej takich tipów w postaci pigułki wiedzy znajdziesz w naszej książce wachlarz - porady i przepisy na zdrowe koktajle (opracowujemy w niej 30 ZAGADNIEŃ ZDROWOTNYCH, w tym właśnie temat jak wspierać stawy i kości. Do wszystkich zagadnień podajemy też przykładowe przepisy).
http://zielonekoktajle.pl/w2
Jakie składniki pokarmowe włączyć do jadłospisu?
Tak jak wspominaliśmy wcześniej na pewno włącz składniki bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 - Źródło: ich spożycie obniża zagrożenie reumatoidalnym zapaleniem stawów u osób z podwyższonym ryzykiem tej choroby. Dzieje się tak dzięki regulacji stanów zapalnych. Owoce i warzywa bogate w witaminę C jest ona niezbędna organizmowi do produkcji kolagenu, białka budującego m.in. stawy i kości. Witamina E natomiast jest świetnym przeciwutleniaczem, wpływa więc realnie na kondycję stawów. Związki siarki występujące naturalnie w niektórych produktach odpowiadają za zredukowanie bólu, obrzęku i sztywności stawów, ale także zmniejszają stany zapalne w ich obrębie. Poprawiają ich jakość i pomagają w regeneracji całego układu szkieletowego.
Użyteczną "ściągę", z której możesz korzystać na co dzień w kuchni znajdziesz w naszym wachlarzu. Są tam rozpisane składniki zasobne w dane składniki, więc nie będziesz musiał szukać inspiracji, będzie ona czekać na Ciebie każdego dnia! Tak to wygląda:
Przepisy na koktajle, które wesprą Twoje stawy!
Jak zatem komponować koktajle, które wesprą nasze stawy? Większość warzyw i owoców jest zasobna w witaminę C, by wzbogacić dietę w witaminę E i kwasy omega 3 miksuj np. szpinak, nasiona roślin, orzechy. Przeciwutleniacze są obecne np. w owocach jagodowych. Nie masz pomysłu na konkretny przepis? Podpowiadamy:
Korzystam z wielu tego typu rzeczy. Bardzo często piję koktajle.
OdpowiedzUsuń