Co miksować w grudniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Lubimy stwierdzenie, że zimą w 50% składamy się z mandarynek
i musimy przyznać, że jest w tym trochę racji :)
Mandarynki to oczywiście skarbnica witaminy C, ale nie tylko dlatego warto je
włączyć do swojej diety. W mandarynkach znajdziemy nobiletynę - flawonoid,
który pomaga w walce z otyłością, a także zapobiega cukrzycy typu 2 i miażdżycy
naczyń! Owoce te zawierają również spore ilości witaminy A, która wpływa
korzystnie na nasz układ immunologiczny, wzrok oraz skórę. W mandarynkach
znajdziemy również takie minerały jak: fosfor, wapń, sód, magnez.
Kokos swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza m.in. grupie rzadko spotykanych kwasów tłuszczowych i to właśnie dzięki nim polecany jest (głównie w postaci oleju kokosowego) na odchudzanie. Miąższ kokosa bogaty jest także w błonnik, potas, magnez, fosfor i kwas foliowy. Znajdziemy również w jego składzie witaminy takie jak: A, E, K. Do koktajli możemy dodawać go np. w postaci wiórków kokosowych, wówczas jest to dodatkowa porcja błonnika, albo oleju kokosowego.
Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw. Jego właściwości doceniano już w czasach starożytnych. Jest źródłem m.in. olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają pozytywnie na pracę serca. Zawiera także dużą ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Nic więc dziwnego, że jest uważany za jedno ze zdrowszych warzyw: spożywanie selera wspomaga świetnie nasz układ odpornościowy. Ze względu na gęstość odżywczą tego warzywa, niskokaloryczność i zawartość błonnika jest zalecany osobom odchudzającym się. Seler naciowy ma dość specyficzny smak i nie każdy go lubi, ale odpowiednia kompozycja koktajlu może sprawić, że spożyjemy go z chęcią.
Szpinak stanowi cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz witamin: A, C i E. Warzywo zawiera bardzo dużo luteiny (przeciwutleniacza), chroniącej nasz wzrok przed szkodliwymi czynnikami. Liście szpinaku zawierają także dużo błonnika wspomagającego procesy trawienne. Szpinak to również bogate źródło żelaza, chlorofilu, wapnia, cynku, kwasu foliowego i witamin E, K i B6. Badania wykazały, że skutecznie zapobiega chorobom nowotworowym i znacznie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Szpinak ma bardzo miękkie liście i doskonale miksuje się go w koktajlach nawet słabszym blenderem. Jego smak też komponuje się w wielu połączeniach, a jako składnik koktajlu nadaje mu piękny zielony kolor.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle ze szpinakiem kliknij na grafikę
Papaja, czyli egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej coraz bardziej popularny również w Polsce. Dlaczego warto ją miksować w koktajlach? Zawiera między innymi witaminę A, kwas foliowy, potas, miedź, magnez, błonnik, flawonoidy oraz enzym papainę. Papaja zawiera również więcej witaminy C, niż pomarańcze i grejpfruty dzięki temu wzmacnia odporność i ma działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości witaminy A papaja poprawia wzrok i pozytywnie wpływa na skórę. Z kolei zawarty w niej enzym - papaina ma zdolność trawienia białek (wspomaga pracę układu pokarmowego). Naukowcy dowiedli również, że papaja wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z papają kliknij na grafikę
Myślę, że taka lista bardzo mi się przyda. Zdrowe odżywianie się to podstawa!
OdpowiedzUsuńkorzystaj i miksuj na zdrowie
Usuńmiło sie czyta takie blogi
OdpowiedzUsuń