Masz problemy z niedokrwistością (anemią)? Co i jak miksować, by wyniki krwi się poprawiły
Objawy niedoboru żelaza
Niedobór żelaza w organizmie to główna przyczyna anemii, ale najpierw objawia się on niewinnie. Początkowo czujemy się ospali z ciągłym poczuciem zmęczenia i apatii. Do tego często dochodzi rozdrażnienie i trudności z koncentracją, czasem bóle głowy, duszności. Niedobór żelaza widać także po stanie skóry, która zaczyna być sucha i matowa, mamy też tendencję do powstawania siniaków. Cierpią też nasze włosy (ich stan się pogarsza ,zaczynają nadmiernie wypadać) oraz paznokcie, gdyż stają się łamliwe i kruche. Objawy te jednak nie są swoiste i mogą tak naprawdę wskazywać na wiele schorzeń. Zanim więc postawimy sobie sami diagnozę skonsultujmy się z lekarzem i wykonajmy odpowiednie badania co da nam pełen obraz sytuacji i pewność, że zmierzamy w dobrym kierunku.
Żelazo w składnikach koktajli
Wiele składników używanych do zielonych koktajli zawiera żelazo,
z zieleniny jest to na przykład pietruszka, sałata, brokuły, szpinak,
ale także kalafior czy kapusta. Bogate w żelazo są także buraki, marchew i pomidory. Z owoców warto miksować owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, maliny, wiśnie czy czereśnie. Bogata w żelazo jest też na przykład kasza jaglana, a ta przepysznie smakuje zmiksowana w koktajlach. Kasza jaglana (lub płatki jaglane) dodatkowo zagęszcza koktajle i powoduje, że po ich spożyciu jesteśmy bardziej syci. Każdy zielony koktajl, który zmiksujesz możesz też dodatkowo wzbogacić w ten pierwiastek miksując je z dodatkami takimi składnikami jak: pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, orzechy, rodzynki
i inne suszone owoce. W naszym ebooku Anty Anemia znajdziesz właśnie dużo przepisów z powyższymi składnikami.
Przestawiamy w nim wiele propozycji, praktycznie każdy znajdzie coś dla siebie!
Wchłanianie żelaza
Żelazo wchłania się w dwunastnicy oraz w jelicie cienkim. W organizmie człowieka jest wiązane do postaci transferryny i transportowane po organizmie, natomiast magazynowane w wątrobie, w postaci ferrytyny. Wchłanianie i przyjmowanie żelaza z pożywienia, zależy od bardzo wielu czynników jednocześnie. Aby poprawić stopień wchłaniania żelaza, należy je spożywać z produktami bogatymi w witaminę C, a tej nie brakuje owocom i warzywom, więc zielone koktajle idealnie nadają się jako regularny zastrzyk witamin w połączeniu z żelazem.
Aż 30 przepisów oraz wskazówki dotyczące wzbogacania diety w żelazo znajdziesz w naszym ebooku Anty Anemia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz