czwartek, 28 sierpnia 2014

jagody + banan + pak choi + młoda pszenica

KOKTAJL PRZECIWZAPALNY

 
garść jagód
2 banany
pak choi (kapusta chińska)
łyżeczka młodej pszenicy w proszku



Sproszkowaną młodą pszenicę (trawę pszeniczną) polecamy ze sprawdzonych źródeł:

- tą widoczną na zdjęciu zakupisz tutaj: http://www.yerbamatestore.pl/product-pol-6589-Mloda-pszenica-Bio-proszek-250g.html  z rabatem 10% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: zielonekoktajle2014

- Bio super wheat grass polecamy ze sklepu: http://www.diet-food.pl/sklepik/nowa-product-page-12/ z rabatem 5% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: zielonekoktajle

- Organiczną proszkowaną młodą pszenicę polecamy natomiast tutaj: http://thisisbio.pl/sklep,produkt,id=21,wheat_grass_100_organic.html  z rabatem 5% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: pbg2se9t

Więcej kodów rabatowych dla fanów zielonych koktajli tutaj :)




Stan zapalny to ważne zjawisko, które jest odpowiedzią organizmu na infekcję lub uraz. Pozwala tkankom na regenerację i podjęcie ich normalnych funkcji.
Nasz organizm jest dobrze wyposażone do tego, aby dać sobie radę ze stanem zapalnym o niskim lub średnim poziomie nasilenia, a symptomy, które towarzyszą reakcji zapalnej (zaczerwienienie, świąd, obrzęk i ból) są niedogodnościami trwającymi zazwyczaj kilka dni.
Jednak gdy stan zapalny jest zbyt silny lub zbyt długo, może spowodować więcej szkodny niż pożytku – może zahamować proces zdrowienia lub nawet spowodować dalsze uszkodzenia.
Najpoważniejszym problemem związanym z rozwojem stanu zapalnego jest produkcja wolnych rodników w objętych nim tkankach. Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników nie jest zjawiskiem pozytywnym i bez wystarczająco silnego mechanizmu kompensacyjnego (jak np. obecność antyoksydantów) cząsteczki te mogą bez przeszkód niszczyć składniki komórek takie jak tłuszcze, proteiny i DNA. To w konsekwencji może prowadzić do uszkodzenia tkanek i niezdolności podjęcia przez komórki i tkanki ich normalnych funkcji.

I tu, zamiast leków, które nie są OBOJĘTNE dla organizmu, MOŻE NAM POMÓC koktajl o działaniu PRZECIWZAPALNYM

PAK CHOI jest źródłem cennych substancji odżywczych. Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.
To warzywo to broń w walce z nowotworami, działające przeciwzapalnie oraz obniżające ciśnienie krwi, więcej tutaj: https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/07/28/pak-choi-kapusta-chinska-przeciwzapalne-dzialanie-i-inne-korzysci/

Trawa pszeniczna to młoda pszenica. Jest to obecnie jeden z najpopularniejszych dodatków zdrowotnych do żywności. Jest ona skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów, chlorofilu i enzymów. Picie świeżego soku z trawy pszenicznej lub sproszkowanej młodej pszenicy to wyjątkowy sposób na zwiększenie zawartości warzyw zielonolistnych w diecie. (Na tym wczesnym etapie życia rośliny trawa jest traktowana jako warzywo a nie zboże i jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu.)
Duża zawartość chlorofilu w trawie pszenicznej działa jak „magnes” wyciągając toksyny z organizmu. Chlorofil to wewnętrzny dezodorant który oczyszcza tkanki i ma właściwości łagodzące i kojące. Trawę pszeniczną zakupisz z rabatem tutaj: http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/kody-rabatowe.html

JAGODY obniżają także poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą, ale w tych drobnych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne. Dzięki takiemu składowi jagody mają właściwości bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) i stosuje się je nawet w zatruciach pokarmowych, działają bowiem przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności. Ponadto korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego. Więcej poczytasz tutaj: http://hipokrates2012.wordpress.com/2012/12/05/jagodowy-raj/
Błękitne skarby lata!

4 komentarze:

  1. takie połączenie= niebo w gębie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, a dzięki młodej pszenicy pełnia witalności! <3

      Usuń
  2. Jakoś nie potrafię się przekonać do "zielonych soków". A wszystko przez ich smak,który nie zawsze jest dobry,
    Miło mi Cię poinformować, ze zostałaś nominowana do Liebster Blog Award! Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu. Zachęcam,gdyż przyczyni się to do spopularyzowania Twojego bloga.

    http://blizej-natury.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino rób zielone koktajle tylko z takimi owocami które lubisz, wtedy zawsze będą pyszne :) a z czasem może wejdziesz na kolejny poziom wtajemniczenia, powodzenia!

      Usuń

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...