Cytrusy jako naturalny sposób na wzmocnienie odporności i zatrzymanie młodości!

 Miksuj w swoich koktajlach cytrusy, by być zdrowym i zatrzymać młodość!



Dlaczego warto włączyć cytrusy do swojej diety?


Cytrusy są bogate w witaminę C, która jest ważna dla zdrowia kości, dziąseł, skóry i układu odpornościowego. Witamina C pomaga również w produkcji kolagenu, który jest ważny dla zdrowia stawów i tkanek łącznych. Cytrusy również zawierają witaminy A i E, a także kwas foliowy i minerały, takie jak potas i magnez. Spożywanie cytrusów może być korzystne dla zdrowia serca i pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto cytrusy są niskokaloryczne i mogą być dobrym wyborem dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Wydaje Ci się, że zimą jest mało opcji do wyboru do miksowania koktajliBŁĄD! To naprawdę okres, w którym możemy miksować odżywcze koktajle, które wesprą nasz organizm w tym bardzo wymagającym czasie np. walce z infekcjami. Zobacz nasz ebook: ZIMOWE KOKTAJLE i sam się przekonaj, że warto miksować ZIMOWE KOKTAJLE


Czym jest albedo w cytrusach i czy można je jeść?


Biała skórka w cytrusach to tzw. albedo. Często obieramy je możliwie najdokładniej, gdy chcemy zjeść mandarynkę, czy pomarańcz. Lecz to właśnie ona ma najwięcej składników odżywczych, a do tego pomaga przyswajać witaminę C. Mimo to biała skórka bywa gorzka i twarda, przez co nie jest lubiana. Dodając cytrusy do koktajli, możesz obierać je nieco mniej dokładnie. Albedo zostanie bowiem zmiksowane, uważaj jedynie, by nie zostawić go zbyt wiele, bo może to sprawić, że koktajl będzie zbyt gorzki i zwyczajnie niesmaczny!


Jak miksować cytrusy w koktajlach?


W naszych przepisach używamy najczęściej owoców w całości tzn. oczywiście bez skóry wierzchniej, ale pozostawiamy np. większą część albedo. Miksując owoce, najpierw dokładnie je umyj. Skórę co prawda usuniesz, ale obierając ją, pozostałości po pestycydach mogą się przedostać do koktajlu. Często również używamy soku z cytrusów np. sok z cytryny, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, wtedy nie dodajemy do koktajlu wody, bo to właśnie sok jest bazą płynną.

A co z pestkami w cytrusach?


Jeśli owoce mają dużo pestek, wyfiletuj je. Dobry blender zmiksuje nawet pestki i nie będą one wyczuwalne w koktajlu, ale jeśli takiego nie posiadasz, to lepiej będzie je usunąć przed miksowaniem.

Które cytrusy miksować w koktajlach?


Oczywiście wszystkie ;) Pomarańcze, mandarynki, cytryny, pomelo. Praktycznie wszystkie stworzą niepowtarzalne, pyszne kompozycje. Cytryna często przełamie smak i doda charakteru. Zima to sezon na cytrusy więc zdecydowanie korzystajmy z nich wtedy, kiedy są najpyszniejsze!


Zestaw najlepszych przepisów na koktajle z mandarynkami

1 komentarz:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...