Miksujemy by wesprzeć układ krwionośny
Swój charakterystyczny fioletowy kolor, owoce i warzywa z tej grupy, zawdzięczają antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom, które działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo. Intensywność barwy takich produktów zależy od pH soku komórkowego – owoce i warzywa zawierające antocyjany mogą przybierać kolory od czerwonego, po niebieski, aż do ciemnej purpury.
Fioletowe warzywa i owoce warto spożywać regularnie, znacząco obniżają bowiem ciśnienie krwi, hamują agregację płytek krwi, wzmacniają włosowate naczynia krwionośne. Posiadają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stanowią ochronę dla uszkodzonej wątroby. Poprawiają wzrok (antocyjany z borówek wykorzystuje się w leczeniu siatkówki!).
Zapobiegają rakowi (zwłaszcza jelita grubego). Są nieocenione przy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Ta lista jest długa, bo fioletowe warzywa i owoce uznawane są za najzdrowsze, zaraz obok zielonych.
Fioletowe warzywa i owoce warto spożywać regularnie, znacząco obniżają bowiem ciśnienie krwi, hamują agregację płytek krwi, wzmacniają włosowate naczynia krwionośne. Posiadają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stanowią ochronę dla uszkodzonej wątroby. Poprawiają wzrok (antocyjany z borówek wykorzystuje się w leczeniu siatkówki!).
Zapobiegają rakowi (zwłaszcza jelita grubego). Są nieocenione przy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Ta lista jest długa, bo fioletowe warzywa i owoce uznawane są za najzdrowsze, zaraz obok zielonych.
Miksuj fioletowe owoce i warzywa w koktajlach dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także jako profilaktykę przeciwko nowotworom.
Jakie fioletowe owoce i warzywa miksować? Oto podpowiedź:
Znajdziesz na naszym blogu mnóstwo fioletowych koktajli, na przykład takich (kliknij na zdjęcie i przejdź do przepisu):
Borówkowy afrodyzjak
Fioletowy koktajl kapuściany zgodny z dietą owocowo-warzywnką dr. Dąbrowskiej
Szukasz
koktajli z fioletowym składnikiem? Kliknij na wybrany owoc lub warzywo
poniżej i przejdź do koktajli z tym owocem lub warzywem dostępnym u nas
na blogu (prościej już się nie da):
ARONIA
GRANATY
CZARNE OLIWKI
JEŻYNY
ŚLIWKI
FIGI
BORÓWKI
WINOGRONA
CZERWONA KAPUSTA
BURAKI
BAKŁAŻAN
CZERWONA CYKORIA
MARAKUJA
JAGODY
ŻURAWINA
CZARNE PORZECZKI
JABŁKA
CZEREŚNIE
GRANATY
CZARNE OLIWKI
JEŻYNY
ŚLIWKI
FIGI
BORÓWKI
WINOGRONA
CZERWONA KAPUSTA
BURAKI
BAKŁAŻAN
CZERWONA CYKORIA
MARAKUJA
JAGODY
ŻURAWINA
CZARNE PORZECZKI
JABŁKA
CZEREŚNIE
Na fioletowo miksujemy w czwartki w ramach PROGRAMU MOTYWUJĄCEGO
Które fioletowe owoce lub warzywa to twój must have w koktajlach?
My uwielbiamy połączenie jagód z burakiem, które tworzy piękny fioletowy kolor!
Hit! Książka wachlarz z przepisami. Dodatkowo w książce znajdziesz również wyliczone makroskładniki każdego koktajlu oraz jego kaloryczność! Książkę możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi (każda strona pokryta jest specjalną powłoką, więc w przypadku zalania czy pochlapania wystarczy przetrzeć)!
Wachlarz to 300 różnorodnych, obrazowych przepisów:
Lubię fioletowe nawet bardzo :) niestety nie znałam aż tylu właściwości.
OdpowiedzUsuń