Mit o pestycydach – sprawdź, zanim odrzucisz owoce i warzywa!

 Czy warto jeść warzywa i owoce latem? Obalamy mit o pestycydach i zachęcamy do sezonowego jedzenia



Lato to czas, kiedy przyroda nas rozpieszcza. Stragany uginają się od świeżych truskawek, malin, ogórków, pomidorów, cukinii i borówek. Mamy sezon na prawdziwy dobrobyt smaków, kolorów i... zdrowia. A mimo to – niektórzy rezygnują z jedzenia świeżych warzyw i owoców, bo „boją się pestycydów”.


Dziś rozprawiamy się z tym mitem raz na zawsze – i pokażemy, dlaczego właśnie teraz, latem, warto jeść warzywa i owoce codziennie


Sezonowo = najzdrowiej


Warzywa i owoce sezonowe są:


  • najbardziej wartościowe odżywczo – zawierają więcej witamin i minerałów niż ich importowane, całoroczne odpowiedniki,
  • dojrzewają w naturalnych warunkach, a nie w chłodniach i kontenerach,
  • są tańsze, lokalne i dostępne wszędzie – na bazarku, w warzywniaku, a często i u sąsiadki z ogródka.


Krótko mówiąc: są świeższe, smaczniejsze i lepsze dla zdrowia.


Mit: „Nie jem warzyw i owoców, bo mają pestycydy”


To jeden z najbardziej szkodliwych mitów zdrowotnych ostatnich lat. Oczywiście – nikt nie zaprzecza, że pestycydy istnieją. Ale...


W rzeczywistości:

  • w Polsce obowiązują surowe normy i kontrole jakości, które sprawiają, że owoce i warzywa dostępne w sklepach są bezpieczne do spożycia,
  • pestycydy ulegają rozkładowi, a ich resztki w dojrzałych owocach są znikome lub nieobecne,
  • mycie pod bieżącą wodą lub z dodatkiem sody usuwa większość pozostałości, które mogłyby się znajdować na skórce.


Unikanie warzyw i owoców w obawie przed pestycydami często prowadzi do większej szkody niż pożytku – rezygnujesz z błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i enzymów, które chronią Twoje ciało.


Dlaczego warto jeść warzywa i owoce latem?

  • Są lekkie i odświeżające – idealne na upały.
  • Pomagają nawodnić organizm – np. ogórek, arbuz, melon, cukinia.
  • Wspierają odporność i trawienie – szczególnie te bogate w błonnik (maliny, jabłka, morele).
  • Chronią skórę przed słońcem – np. pomidory, marchew, morele dzięki beta-karotenowi.
  • Są bazą do zdrowych koktajli, lodów, sałatek – i możesz je przemycić dzieciom w pyszny sposób!


Jak wybierać i przygotowywać warzywa i owoce, by były bezpieczne?


  • Kupuj lokalnie – od sprawdzonych dostawców, na targach, w małych sklepach.
  • Myj dokładnie – wystarczy woda, ale możesz dodać łyżkę octu lub sody do miski z wodą.
  • Obieraj skórkę, jeśli naprawdę się obawiasz (choć wiele wartości właśnie tam się znajduje!).
  • Wybieraj sezonowe odmiany, bo one rosną bez sztucznego wspomagania.


Przemyć warzywa i owoce w pyszny sposób


Masz w domu niejadka? Albo sama nie przepadasz za „gołą marchewką”?

Zamień warzywa i owoce w kolorowy koktajl, miseczkę lodów albo smoothie bowl. To sposób, żeby zjeść więcej roślin bez wysiłku.


Przykład koktajlu:

1/2 ogórka

1/2 melona

kilka listków mięty

sok z cytryny

1 łyżka nasion chia


Zblenduj, schłodź i... gotowe orzeźwienie na lato! 


A jeśli potrzebujesz więcej inspiracji... Skorzystaj z naszego Programu Motywacyjnego, który teraz jest dostępny w mega promocji -50%! Chcemy by każdy mógł skorzystać w pełni z sezonu warzywno-owocowego i wdrożyć w swoją codzienność nawyk codziennego miksowania. 

Najczęściej zadawane pytania – FAQ


Czy warzywa i owoce zawierają dużo pestycydów?

Nie. Warzywa i owoce dostępne w sklepach i na targach są kontrolowane i spełniają normy bezpieczeństwa. Wystarczy je dobrze umyć, by pozbyć się pozostałości.

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Bo to najzdrowszy, najtańszy i najsmaczniejszy wybór. Produkty sezonowe są świeższe, bardziej wartościowe i naturalnie dostosowane do naszych potrzeb w danym czasie roku.

Jak bezpiecznie przygotować warzywa i owoce?

Myj je dokładnie pod bieżącą wodą. Dodatkowo możesz użyć sody oczyszczonej lub octu. Jeśli nadal się boisz – obierz skórkę, choć właśnie tam jest sporo wartości odżywczych!

Czy lepiej nie jeść warzyw, niż jeść te „z pestycydami”?

Zdecydowanie lepiej jeść! Brak warzyw to większe ryzyko niedoborów, niż ewentualne minimalne pozostałości pestycydów. Zdrowe ciało potrzebuje błonnika, witamin i roślin.

Po które warzywa i owoce sięgać latem?

Truskawki, maliny, ogórki, pomidory, cukinia, bób, koper, borówki, czereśnie, wiśnie, morele, arbuz, sałaty, fasolka szparagowa – to tylko początek letniego bogactwa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...