Zdradzamy sekret jak sprawić, by koktajl był bardziej syty!

Magiczny składnik, który sprawi, że koktajl będzie syty, wspomoże proces odchudzania oraz korzystnie wpłynie na mikroflorę jelitową






Inulina jest naturalnie występującym węglowodanem (najczęściej pozyskiwana jest z cykorii), który nie jest trawiony w układzie pokarmowym, a więc pełni funkcję błonnika pokarmowego. Nabyć możemy ją w postaci białego proszku, przypominającego nieco skrobię. Substancja ta nie jest wchłaniana w naszych jelitach, ale tam fermentuje stając się dobrą pożywką dla bakterii jelitowych.

Jakie są zalety jej spożywania?

  • Sprzyja odchudzaniu - wiąże duże ilości wody zwiększając objętość treści pokarmowej, co daje uczucie większej i dłuższej sytości po spożyciu pokarmu.

  •  Stymuluje rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit - co ma realny wpływ na uregulowanie ilości wypróżnień, likwidację zaparć.

  • Sprzyja diabetykom - jej zawartość w pokarmie spowalnia i niweluje wchłanianie cukrów.

  • Reguluje cholesterol. 

Marzysz o tym, by zrzucić zbędne kilogramy bez wyrzeczeń i nie katując swojego organizmu? Mamy dla Ciebie ebook KOKTAJLE ODCHUDZAJĄCE, w którym znajdziesz 30 odchudzających przepisów oraz wskazówki jak redukować wagę w zdrowy i rozsądny sposób:
Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.


Jak przemycić do diety inulinę? 


Dodaj ją do koktajlu! :) Jest ona lekko słodkawa w smaku, więc naturalnie dosłodzi nasz koktajl. Do jakich kompozycji ją dodać? Oto kilka naszych propozycji:

Truskawkowy koktajl z inuliną:

Składniki na 1-2 porcje:

szklanka truskawek świeżych lub mrożonych
pół banana
1 łyżeczka inuliny
szklanka wody

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Warzywny koktajl z inuliną:

Składniki na 1-2 porcje:

nieduża kalarepa
1/2 szklanki groszku
1/2 małej cukinii
1 łyżeczka inuliny
kilka listków świeżej mięty
szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego


Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa, zmiksuj z mlekiem roślinnym i inuliną do jednolitej konsystencji i podawaj natychmiast.

Odchudzający koktajl z inuliną:

Składniki na 1-2 porcje:

szklanka poszatkowanej kapusty
1 jabłko
sok z 1/2 czerwonego grejpfruta
1 łyżeczka inuliny
2 łyżki jagód goji
szklanka wody

Przygotowanie:

Umyj i obierz jabłko, pozbaw gniazda nasiennego i zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładki koktajl. Pij natychmiast po przyrządzeniu. Możesz użyć zarówno kapusty białej jak i czerwonej - uzyskasz koktajle o dwóch różnych smakach, ale tak samo zdrowe i odżywcze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...