Magiczny składnik, który sprawi, że koktajl będzie syty, wspomoże proces odchudzania oraz korzystnie wpłynie na mikroflorę jelitową
Inulina jest naturalnie występującym węglowodanem (najczęściej pozyskiwana jest z cykorii), który nie jest trawiony w układzie pokarmowym, a więc pełni funkcję błonnika pokarmowego. Nabyć możemy ją w postaci białego proszku, przypominającego nieco skrobię. Substancja ta nie jest wchłaniana w naszych jelitach, ale tam fermentuje stając się dobrą pożywką dla bakterii jelitowych.
Jakie są zalety jej spożywania?
- Sprzyja odchudzaniu - wiąże duże ilości wody zwiększając objętość treści pokarmowej, co daje uczucie większej i dłuższej sytości po spożyciu pokarmu.
- Stymuluje rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit - co ma realny wpływ na uregulowanie ilości wypróżnień, likwidację zaparć.
- Sprzyja diabetykom - jej zawartość w pokarmie spowalnia i niweluje wchłanianie cukrów.
- Reguluje cholesterol.
Marzysz o tym, by zrzucić zbędne kilogramy bez wyrzeczeń i nie katując swojego organizmu? Mamy dla Ciebie ebook KOKTAJLE ODCHUDZAJĄCE, w którym znajdziesz 30 odchudzających przepisów oraz wskazówki jak redukować wagę w zdrowy i rozsądny sposób:
Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.
Jak przemycić do diety inulinę?
Dodaj ją do koktajlu! :) Jest ona lekko słodkawa w smaku, więc naturalnie dosłodzi nasz koktajl. Do jakich kompozycji ją dodać? Oto kilka naszych propozycji:
Truskawkowy koktajl z inuliną:
Składniki na 1-2 porcje:
szklanka truskawek świeżych lub mrożonych
pół banana
1 łyżeczka inuliny
szklanka wody
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Warzywny koktajl z inuliną:
Składniki na 1-2 porcje:
nieduża kalarepa
1/2 szklanki groszku
1/2 małej cukinii
1 łyżeczka inuliny
kilka listków świeżej mięty
szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa, zmiksuj z mlekiem roślinnym i inuliną do jednolitej konsystencji i podawaj natychmiast.
Odchudzający koktajl z inuliną:
Składniki na 1-2 porcje:
szklanka poszatkowanej kapusty
1 jabłko
sok z 1/2 czerwonego grejpfruta
1 łyżeczka inuliny
2 łyżki jagód goji
szklanka wody
Przygotowanie:
Umyj i obierz jabłko, pozbaw gniazda nasiennego i zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładki koktajl. Pij natychmiast po przyrządzeniu. Możesz użyć zarówno kapusty białej jak i czerwonej - uzyskasz koktajle o dwóch różnych smakach, ale tak samo zdrowe i odżywcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz