Nieoczywisty koktajl, który wspomoże pracę Twojego układu krwionośnego!
Koktajl obniżający ciśnienie krwi? Proszę bardzo!
Składniki na 1-2 porcje:
- szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
- 1/2 szklanki jagód,
- łyżka oleju lnianego,
- szklanka mleka ryżowego
Umyj jagody i zmiksuj z poszatkowaną czerwoną kapustą oraz olejem i mlekiem ryżowym na gładki koktajl. Poza sezonem możesz użyć mrożonych owoców.
Makroskładniki:
Kcal: 271; B: 2,5 g; T: 12,7 g; W: 33,4 g
Dlaczego ten koktajl działa na ciśnienie krwi?
Olej lniany jest bogatym źródłedzm kwasów omega-3, które mogą mieć korzystne działanie na układ krwionośny. Zawiera również lignany, związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym, które mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Czerwona kapusta jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. Wybierając główkę w sklepie, warto zwrócić uwagę czy jest czysta, nieuszkodzona i czy wewnętrzne liście są zbite. Zewnętrzne liście – obeschnięte lub uszkodzone należy usunąć.
Szukasz więcej przepisów oraz TIPów, które pozwolą Ci komponować koktajle wspierające Twoje serce? Koniecznie zobacz nasz ebook:
Fantastyczne rozwiązanie dla naszego zdrowia. Uważam, że warto robić sobie takie koktajle regularnie.
OdpowiedzUsuń