Tyle dobrego słyszałeś o ziarenkach wielkiej mocy, a nie wiesz, jak się nimi posłużyć, aby Twój deser był pyszny i piękny? Zobacz, to proste!
więcej koktajli z nasionami chia TUTAJ
Podstawowa wiedza, którą musisz pojąć
Nasiona chia, o których wszędzie teraz głośno i które stały się poniekąd modne, to nasiona szałwii hiszpańskiej,
pochodzącej z Ameryki Południowej. Tam od dawien dawna Aztekowie
uważali je za pokarm bogów. Spożywali je codziennie utrzymując, dzięki
nim mają dobrą kondycję fizyczną oraz bystry umysł. Zaś Indianie z
dzisiejszej południowo-zachodniej części Meksyku, traktowali nasiona chia jako swoje podstawowe pożywienie. Jak podają źródła, mogli spożyć 1 łyżeczkę nasion i wędrować cały dzień bez przerwy.
Nasiona chia, potrafią się żelować i zwiększyć objętość aż 9 razy. Są niesamowicie zdrowe, a puddingi lub koktajle z ich dodatkiem mogą być pyszne i wyglądać okazale. Nasiona te mają niesamowitą właściwość, otóż pęcznieją i żelują zwiększając swoją objętość poprzez absorpcję płynu, w którym są namoczone. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia i nawilżają w ten sposób organizm od środka. Niesamowite, prawda?
Nasiona chia, potrafią się żelować i zwiększyć objętość aż 9 razy. Są niesamowicie zdrowe, a puddingi lub koktajle z ich dodatkiem mogą być pyszne i wyglądać okazale. Nasiona te mają niesamowitą właściwość, otóż pęcznieją i żelują zwiększając swoją objętość poprzez absorpcję płynu, w którym są namoczone. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia i nawilżają w ten sposób organizm od środka. Niesamowite, prawda?
Co właściwie zawierają nasiona chia?
Te małe ziarenka mają dużą moc, bogate są w witaminy, minerały,
błonnik i białko, a przede wszystkim dodają energii, mocy i siły. Jako
jedne z niewielu źródeł kwasów omega 3 i omega 6 zawierają je w idealnej
proporcji. Dodatkowo, mając właściwość pęcznienia, absorbują płyny, w
których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od
środka. Pęcznieją aż dziewięciokrotnie, co również jest zaletą dla
dbających o linię. Błonnik w nich zawarty przyczynia się do utrzymania płaskiego brzucha, a napęczniałe nasiona wypełniają żołądek.
Jak smakują nasiona chia?
Otóż nasiona chia nie
smakują. Są całkowicie neutralne i przyjmują smak tego płynu, w którym
zostały wcześniej namoczone. Ich ważną kolejną zaletą jest bowiem to, że
nasiąkają one i wchłaniają płyn, w którym je zanurzysz. Chłonąc płyn,
zamieniają substancję w lekką galaretkę, dlatego też stanowią idealny
składnik do produkcji puddingu.
Jak zrobić podstawowy pudding chia?
To proste. Wymieszaj nasiona chia
z dziewięciokrotnie większą ilością płynu np. 1 łyżkę w niecałe pół
szklanki płynu. Pamiętaj, żeby mieszać co jakiś czas, bo nasiona,
wchłaniając płyn, gęstnieją i trzeba mieszać, aby nie zrobiły się gluty.
Odstaw na jakiś czas, minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, a
następnie dodaj świeże owoce lub zmiksowane na mus + kilka świeżych do
posypania. Możesz udekorować i dosmaczyć pudding chia jak Ci podpowiada wyobraźnia oraz smak, dodać orzechy, bakalie, przyprawy lub nic.
Jeśli wymieszasz nasiona chia z wodą, nie będą miały smaku, dopraw je wtedy np. cynamonem, wanilią, kardamonem, miodem, syropem klonowym itp
Jeśli wymieszasz nasiona chia z mlekiem roślinnym (może to być mleko roślinne zrobione samodzielnie w domu)
to wówczas nasionka przejmą smak mleka i będą smakować tym mlekiem.
Tutaj świetnie sprawdzają się mleka smakowe, waniliowe, cynamonowe,
daktylowe itp.
Polecany przez nas przepis na prosty, podstawowy pudding chia
Składniki na 1-2 porcje:
200 ml mleka np. kokosowego, migdałowego, ryżowego, owsianego lub innego, które lubicie
200 ml mleka np. kokosowego, migdałowego, ryżowego, owsianego lub innego, które lubicie
3 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
+ opcjonalnie świeże sezonowe owoce
Wymieszaj mleko, syrop lub miód z nasionami chia, odstaw na noc, kilkakrotnie mieszając w ciągu pierwszych 30 minut. Rano dodaj opcjonalnie świeże, sezonowe owoce
Pamiętaj, nasiona chia sprawdzą się też jako dodatek do każdego zielonego koktajlu, który stworzysz, gdyż świetnie zagęszczają i nadają konsystencję.
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
+ opcjonalnie świeże sezonowe owoce
Wymieszaj mleko, syrop lub miód z nasionami chia, odstaw na noc, kilkakrotnie mieszając w ciągu pierwszych 30 minut. Rano dodaj opcjonalnie świeże, sezonowe owoce
Pamiętaj, nasiona chia sprawdzą się też jako dodatek do każdego zielonego koktajlu, który stworzysz, gdyż świetnie zagęszczają i nadają konsystencję.
Dlaczego moczysz nasionka i pudding nie wychodzi?
Najprawdopodobniej przyczyna tkwi:Nasiona zwiększają swoją objętość dziewięciokrotnie, a więc mniej więcej tyle są też w stanie wchłonąć płynu. Proporcja 1 łyżeczka nasion na szklankę płynu to zdecydowanie za mało. Na szklankę potrzeba przynajmniej 3 łyżek nasiona chia, nie łyżeczek.
- rodzaju płynu
- w zbyt małej ilości płynu
- braku dobrego przemieszania
Dlaczego Twój pudding nie wygląda tak pięknie jak na zdjęciach?
Aby pudding chia był pięknie prezentującym się deserem użyj kilku wskazówek:- zwróć uwagę na naczynie
- stwórz warstwy
Dlaczego Twój pudding nie jest pyszny?
Aby pudding chia smakował, użyj płynu, który Ci smakuje, bo nasiona nie mają smaku. One przejmują smak płynu w którym będą namoczone. Nie ma przeszkód, aby też płyn dosmaczać, np. wanilią, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, imbirem, daktylami, cukrem kokosowym, syropem klonowym i innymi tego typu słodami lub przyprawami. Możesz też użyć zmiksowanych owoców i warzyw lub zielonych koktajli do namaczania nasion. Nie zapominaj też o sezonowych owocach i warzywach, które urozmaicają desery z wykorzystaniem nasion chia i powodują, że za każdym razem mogą być one innego smaku i nigdy się nie znudzą.Stosując te wskazówki Twój pudding chia już zawsze będzie smaczny, piękny i udany. Smacznego
Ostatnio w końcu w mojej kuchni znalazły się nasiona chia i pora je przetestować, skoro tak wszyscy dookoła już polecają. :)
OdpowiedzUsuńA co z zalecanym spożyciem nie większym na dobę niż trzy ŁYŻECZKI? Tu mowa o 3 łyżkach.
OdpowiedzUsuń3 łyżki na szklankę mleka to taka spora porcja puddingu wyjdzie, spokojnie możesz to podzielić na 2-3 porcje, jak doda się owoców czy musu.
UsuńZalecane dzienne spożycie jest jak samo wskazuje ZALECANE, nie jesz przecież puddingu z chia dzień w dzień przez cały rok :) jak zjesz jednego dnia 3 ŁYŻKI a potem w ogóle to średnia będzie w porządku :))))
To nie jest kwestia średniego spożycia i składników odżywczych, tylko ryzyka napęcznienia ziaren i zablokowania jelit (chyba nie zdarza się za często, ale się zdarzyło, z ostrzeżeniem łatwiej producentowi uniknąć ewentualnych pozwów). Zrobić trzy razy mniejszą porcję zawsze można. Albo zjeść z kimś ;)
UsuńA czym się różnią te nasiona Chia od otrąb babki płesznik czy babki jajowatej? Zasada działania podobna. Absorbują wodę, pęcznieją i zawierają (Śluz babki jajowatej zawiera ksylozę (46%), arabinozę, galaktozę i kwas glukuronowy..oraz olej (ponad 5%), bogaty w kwas linolowy i linolenowy)
OdpowiedzUsuńBabka działa przeczyszczająco więc nie jest wskazane jej codzienne spożywanie. Z tego co wiem to kobietą w ciąży czy po porodzie gdy mają problemy zalecane jest właśnie wypicie babki ale trzeba to popić duża ilością wody gdyż możeny się zapachac
Usuń*kobietom
UsuńWygląda super. Już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję to w domu.
OdpowiedzUsuńja wlasnie oczekuje z niecierpliwoscia przesylki. artykul bardzo mi sie przydal- lepiej poczytac przed wlasnym testowaniem nie majac zielonego pojecia jak przyrzadzac :D
OdpowiedzUsuńJesli chodzi o podawanie chia dzieciom. Kiedy najwczesniej mozna podawac maluchom?
OdpowiedzUsuńNie zaleca się podawania niemowlętom i dzieciom do trzech lat.
UsuńNo mi niestety cały czas nie wychodzi pudding :(
OdpowiedzUsuńI całą noc stało i za oknem gdy było zimno i podgrzewałam-nic nie działa. A czy takie jedzenie surowych nasion nie napęczniałych tylko dodawanych do posiłku czy koktajlu ma sens? One się trawią czy przechodzą po prostu z góry na dół? ;)
Nie trzeba nic podgrzewać :)
UsuńSpróbuj dać więcej chia a mniej płynu, to najczęstsza przyczyna że pudding nie wychodzi :))
Tego nie wiedziałam :-) Świetny post przybliżający tajemnicze nasiona chia. Osobiście wiedziałam tylko o zdrowej stronie nasion i dodaję je zazwyczaj do owsianki, ale muszę spróbować koniecznie z puddingiem :-)
OdpowiedzUsuńChia - uwielbiamy i jemy regularnie:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie też się chciałam zapytać czy jeśli dosypuję je do jogurtu to też dadzą efekt? Wydaje mi się, że tak ;)) coś tam się na pewno wchłonie prawda?
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś kupiłam nasiona, jutro dokupię mleko kokosowe i działam wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTylko pamietajcie, ze jak bedziecie przesadzaly z czestotliwoscia jedzenia tych nasion to moga pojawic sie zaparcia I zle samopoczucie. Takze z umiarem :)
OdpowiedzUsuńTo one nie pomagają na zaparcia?
UsuńMnie zastanawia co z moimi nasionami chia jest nie tak. Jest to już któraś moja paczka tych nasion i tym razem jak robie pudding są tak gorzkie, że nie da się ich przełknąć... Jakiś pomysł dlaczego? Ktoś już tak miał?
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z robć pudding. Najczęściej dodaje je do jogurtu na 15 min przed spożyciem. Wtedy tylko lekko pęcznieją bo w innym przypadku jogurt zrobi się za suchy.
OdpowiedzUsuń