Przepisy, pomysły i inspiracje na proste i pyszne zielone koktajle, szejki, smoothies, smufi, smuti :) Zrób sobie samemu pyszny zielony koktajl, zmiksuj zieleninę z owocami i ciesz się życiem.
burak + marchew + ogórek
Pamiętaj klasyczne połączenia nigdy sie nie znudzą!
burak + marchew + ogórek ♥
zdjęcie znalezione na: http://vitalmania.pl/
burak + marchew + ogórek ♥
zdjęcie znalezione na: http://vitalmania.pl/
mango + mleko roślinne
♥ mango ♥ MANGO ♥ mango ♥
1 dojrzałe, miękkie mango
1 dojrzałe, miękkie mango
500 ml mleka roślinnego
(można też użyć kokosowego, w mniejszej ilości)
kilka kostek lodu
Mango obieramy, wydrążamy miąższ, blendujemy z mlekiem. Podajemy z lodem.
Mango obieramy, wydrążamy miąższ, blendujemy z mlekiem. Podajemy z lodem.
zdjęcie i przepis pochodzi z: http://powiedzdietomnie.blogspot.com/
mięta + banany + truskawki + jabłka
Wiosną mamy nieodpartą chęć na świeże owoce i warzywa których sezonowo jeszcze nie ma, ale za to zawsze można zdobyć mrożone truskawki :) W połączeniu ze świeżą miętą stanowią niezły substytut w oczekiwaniu na sezon warzywno-owocowy, polecam takie połączenie:
szklanka mrożonych truskawek
szklanka soku z jabłek
2 banany
listki swieżej miety
zdjęcie pochodzi z: liliowyzakatek.blogspot.com
szklanka mrożonych truskawek
szklanka soku z jabłek
2 banany
listki swieżej miety
zdjęcie pochodzi z: liliowyzakatek.blogspot.com
szpinak + ogórek + jabłko + mango + pomarańcza
szpinak + banan + pomarańcza + kiwi + cynamon
burak + jabłko + ogórek + grapefruit
Czerwony, niskokaloryczny koktajl oczyszczający z powiedzdietomnie.blogspot.com
Bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy zblendować drobno pokrojone składniki wymienione na zdjęciu. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku grejpfruta, możemy użyć ...pomarańczy. Odpowiednia ilość cytrusów pomoże nam zniwelować potencjalnie niechciany smak buraka.
granat + pomarańcza + stewia
szpinak + mięta + banan + avocado + mleko migdałowe + limonka
szpinak + jarmuż + cynamon + jagody + mleko migdałowe
jarmuż + banan + jagody + migdały + chia
pietruszka + ananas + banan + jagody goji + rodzynki + sezam
grapefruit + banan + imbir
KOKTAJL masa perłowa
1 grapefruit
1 banan
1 łyżeczka soku odciśniętego ze świeżo startego imbiru
doskonałe połączenie :)
1 grapefruit
1 banan
1 łyżeczka soku odciśniętego ze świeżo startego imbiru
doskonałe połączenie :)
Zamiast wyciskać sok z grejpfruta wygarnij łyżką miąższ (bez skórek, które są bardziej gorzkie) i zmiksuj całość - mniej pracy, więcej błonnika.
Jeśli lubisz gorycz grapefruita miksuj całość, razem z białymi skórkami ♥
zdjęcie i przepis z: puszka.pl
spirulina + banan + czerwone porzeczki
banan + daktyle + awokado + karob + cynamon
Dziś czekoladowo:
częściowo zdjęcie pochodzi z: revelinginraw.blogspot.com
4 dojrzałe banany
3-4 daktyle (najlepiej świeże ale suszone też ok)
pół awokado
2 łyżki surowe kakao lub karobu
pół łyżeczki cynamonu (lub mniej)
pół szklanki mleka roślinnego lub wody
częściowo zdjęcie pochodzi z: revelinginraw.blogspot.com
4 dojrzałe banany
3-4 daktyle (najlepiej świeże ale suszone też ok)
pół awokado
2 łyżki surowe kakao lub karobu
pół łyżeczki cynamonu (lub mniej)
pół szklanki mleka roślinnego lub wody
kapusta włoska + jabłka + figi
Zamiast wiosny, zima w pełni :(
Choć składników na zielone koktajle mniej niż w sezonie na różnorodność nie można narzekać. Kojelny pyszny przepis na zimowy koktajl:
3-4 liście kapusty włoskiej
(najlepiej te zewnętrzne, więcej zieleni=więcej chlorofilu)
4-5 namoczonych suszonych fig
(razem z wodą)
2 jabłkawoda wg. uznania
Choć składników na zielone koktajle mniej niż w sezonie na różnorodność nie można narzekać. Kojelny pyszny przepis na zimowy koktajl:
3-4 liście kapusty włoskiej
(najlepiej te zewnętrzne, więcej zieleni=więcej chlorofilu)
4-5 namoczonych suszonych fig
(razem z wodą)
2 jabłkawoda wg. uznania
szpinak + ananas + avocado + woda kokosowa
szpinak + gruszka + orzechy włoskie + miód
pietruszka + pomarańcza + banan + jagody goji
ogórek + banan + avocado + śliwki
burak + marchewka + imbir + cytryna
mango + pomarańcze + woda kokosowa
poranny koktajl:
7 pomarańczy
4 mango
1 filiżanka wody kokosowej
zblendować i można się zakochać ♥
7 pomarańczy
4 mango
1 filiżanka wody kokosowej
zblendować i można się zakochać ♥
zdjęcie pochodzi z: facebook.com.livelovefruit
brokuły + avocado + jabłko + miód
ananas + zielenina
ananas + zielenina = <3
to połączenie sprawdza się zawsze
dla pragnących koloru zielonego: spirulina
a tu wykaz zieleniny: wg. Victori Boutenko, prekursorki zielonych koktajli
ROŚLINY UPRAWNE
amarant
burak liściowy - botwinka
cykoria endywia
cykoria sałatowa radicchio
endywia jarmuż
kapusta chińska bok choy
kapusta pastewna
krwiściąg mniejszy
liście bambusa
liście dyni
liście goji (kolcowój pospolity)
liście miękolczy koszenilodajnej (nopal cactus)
liście ogórka
liście winogron
łoboda
mizuna
młode źdźbła pszenicy
nać buraka
nać marchwi
nać pietruszki
nać rzodkiewki
roszpunka warzywna
rukola
sałata (wszystkie odmiany, czerwone i zielone)
sałata frisee
sałata rzymska
seler
szpinak
zielona sałata
zielone części gorczycy
DZIKIE ROŚLINY JADALNE I WODOROSTY
babka
dzika gorczyca
dzika rzodkiew
dziki fiołek
gwiazdnica
komosa biała
koniczyna
liście i kwiaty róży
lubczyk
margerytka (kwiaty i liście)
mlecz (liście i kwiaty)
pokrzywa
portulaka pospolita
poziomka
rdest
rzeżucha
szczaw
szczaw kędzierzawy
szpinak kubański
ślaz
ZIOŁA
bazylia
bergamotka (mięta pieprzowa)
kolendra
koperek
koper włoski
liście mięty
melisa
mięta
mięta ogrodowa
pachnotka zwyczajna (shiso)
pietruszka naciowa (wszystkie odmiany)
stevia
KIEŁKI
brokuł
kiełki gryki
koniczyna
kozieradka
lucerna
rzodkiewka
słonecznik
to połączenie sprawdza się zawsze
dla pragnących koloru zielonego: spirulina
a tu wykaz zieleniny: wg. Victori Boutenko, prekursorki zielonych koktajli
ROŚLINY UPRAWNE
amarant
burak liściowy - botwinka
cykoria endywia
cykoria sałatowa radicchio
endywia jarmuż
kapusta chińska bok choy
kapusta pastewna
krwiściąg mniejszy
liście bambusa
liście dyni
liście goji (kolcowój pospolity)
liście miękolczy koszenilodajnej (nopal cactus)
liście ogórka
liście winogron
łoboda
mizuna
młode źdźbła pszenicy
nać buraka
nać marchwi
nać pietruszki
nać rzodkiewki
roszpunka warzywna
rukola
sałata (wszystkie odmiany, czerwone i zielone)
sałata frisee
sałata rzymska
seler
szpinak
zielona sałata
zielone części gorczycy
DZIKIE ROŚLINY JADALNE I WODOROSTY
babka
dzika gorczyca
dzika rzodkiew
dziki fiołek
gwiazdnica
komosa biała
koniczyna
liście i kwiaty róży
lubczyk
margerytka (kwiaty i liście)
mlecz (liście i kwiaty)
pokrzywa
portulaka pospolita
poziomka
rdest
rzeżucha
szczaw
szczaw kędzierzawy
szpinak kubański
ślaz
ZIOŁA
bazylia
bergamotka (mięta pieprzowa)
kolendra
koperek
koper włoski
liście mięty
melisa
mięta
mięta ogrodowa
pachnotka zwyczajna (shiso)
pietruszka naciowa (wszystkie odmiany)
stevia
KIEŁKI
brokuł
kiełki gryki
koniczyna
kozieradka
lucerna
rzodkiewka
słonecznik
Subskrybuj:
Posty (Atom)