8 powodów, dla których musisz dodać awokado do
swoich zielonych koktajli, aby zyskać na zdrowiu, urodzie i nie tylko.
Przeczytaj!
Regularne spożywanie awokado zapewni wam młodość, zdrowie
i szereg korzyści. Nawet gdy nie lubisz jego smaku, w koktajlach możesz
awokado pokochać, spróbuj!
Oto 8 powodów dla których warto dodawać awokado do zielonych koktajli:
- kremowa i gładka konsystencja koktajlu
Awokado ma tak pyszną i gładką, maślaną konsystencję, że jego dodatek w koktajlu nie zmienia zbytnio smaku, za to nadaje idealnie gładką i kremową konsystencję
całemu miksowi. Taką zaletę mają jeszcze banany, dodatek awokado to
jednak zauważalnie bardziej kremowa, gładka i aksamitna konsystencja.
Czy wiesz, że istnieje sposób aby zawsze otrzymywać niezwykłą kremową konsystencję koktajli, tzw. smooth?
- spowalniamy starzenie i zyskujemy młodość
W Stanach Zjednoczonych awokado nazwano mistrzem antyoksydantów (ang.
Master Antioxidant) - a to dlatego, że zawiera jako jeden z nielicznych
owoców dużą ilość glutationu. To silny antyoksydant o działaniu
przeciwstarzeniowym.
Twoja cera wciąż nie wygląda idealnie, mimo
że wydajesz fortunę na najlepsze kosmetyki. Spróbuj używać tych
składników, miksując zielone koktajle, ma wkrótce zauważysz efekty.
- lepsze wchłanianie witamin i przeciwutleniaczy
Wraz z dodatkiem awokado, poprawiamy wchłanialność witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach, dostarczanych przez inne składniki
koktajlu, najczęściej - pyszne owoce. Badania wykazały że w obecności
awokado lepiej wchłaniają się przeciwutleniacze, likopen i beta-karoten.
Awokado łączy w sobie zarówno kwasy omega 3, jak i spore ilości
naturalnej witaminy E. Ta mieszanka wspomaga pracę mózgu, odżywia go i
usprawnia, a nawet może przeciwdziałać chorobom typu Alzheimer.
Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, budujące zdrowie
serca a także pomagające obniżać ciśnienie krwi. Badania kliniczne
potwierdzają, że zawarte w nim fitoskładniki, jak beta-sitosterol, mają
działanie obniżające poziom LDL (tzw. zły cholesterol) i triglicerydów,
przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. dobry cholesterol) we krwi. Poza
tym zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy, pomagają
regulować poziom homocysteiny.
Czy wiesz, że awokado ma go 35% więcej niż banany?
- cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Dzięki regularnemu dodawaniu awokado do koktajli, kontrolowany jest poziom cukru we krwi i wzmacniają się ściany tętnic.
- świetne źródło kwasu foliowego
Jego regularne spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału i
chorób serca. Kwas foliowy ważny jest dla kobiet w ciąży oraz tych
planujących posiadanie potomstwa.
Awokado a gruszka aligatora - co mają wspólnego?
Awokado przez wielu ekspertów żywieniowych zaliczane
jest do tzw. super żywności, czyli jest pożywieniem doskonałym. Czy
wiecie że ten niesamowity owoc (tak, awokado to owoc, a nie warzywo) w
niektórych regionach jest znany pod nazwą gruszka aligatora? Najprawdopodobniej ze względu na swój wygląd, kształt zbliżony do gruszki oraz skórę - chropowatą i ciemnozieloną.
Dużo przepisów i inspiracji na zielone koktajle,
także z dodatkiem niesamowitego awokado znajdziecie w książce "Zielone koktajle 365 przepisów", która już po 3 dniach przedsprzedaży została bestsellerem Empiku, a po roku uzyskała status bestsellera roku 2016.
Pestka z awokado w koktajlu? Tak! Prawdziwy, naturalny superfoods!
Jestem dopiero na początku swojej "chudej" drogi. Zostanę tu na dłużej :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i miksuj na zdrowie :)
UsuńUwielbiam awokado. W każdej postaci. Guacomole, koktail, sałatka, pokropione cytryna, z dodatkiem łososia czy jako dodatek do niedzielnego rosołu obok kolendry i peperoni:)
OdpowiedzUsuń