Pestka z awokado w koktajlu? Tak! Prawdziwy, naturalny superfoods!
Pestka z awokado jest duża i twarda, ciężko wyobrazić sobie jej miksowanie w blenderze. Do koktajli dodajemy ją najczęściej w postaci sproszkowanej.
Wystarczy wyjąć i wysuszyć pestkę z awokado, np. 2-3 dni na nasłonecznionym parapecie lub kaloryferze, rozbić na części za pomocą młotka i zmiksować na proszek. Blender w którym ją zmiksujesz musi mieć ostre noże, dużą moc i opcję kruszenia lodu. Gdy posiadasz słabszy blender używaj pestki z awokado jak gałki muszkatołowej i ścieraj potrzebną ilość na tarce bezpośrednio przed miksowaniem w koktajlu.
8 powodów, dla których musisz dodać awokado do swoich zielonych koktajli, aby zyskać na zdrowiu, urodzie i nie tylko. Przeczytaj!
Pestka z awokado zawiera duże ilości witamin i minerałów, wzmaga naturalne mechanizmy obronne organizmu i poprawia odporność dzięki dużej zawartości antyoksydantów, usprawnia trawienie i chroni układ pokarmowy dzięki dużej zawartości błonnika oraz wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe.
foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/
Boisz
się, że pijąc jedynie koktajle cały dzień zabraknie ci ważnych
składników, że dostarczysz za mało kalorii?
Albo że Twój metabolizm spowolni a mięśnie ucierpią?
Albo że Twój metabolizm spowolni a mięśnie ucierpią?
Nie
bój się. Dieta koktajlowa to nie głodówka! A jadłospisy na koktajle
przez cały dzień ułożyliśmy tak aby dostarczyć maksimum składników
odżywczych i odpowiednią dla Ciebie ilość kalorii. Sprawdź na https://zielonekoktajle.pl/dieta
Jaką ilość takiej pestki można dodać jednorazowo/na dzień?
OdpowiedzUsuńnie wiem czy jest jakaś ilość ale wiadomo, że jak to z wszystkim lepiej nie przesadzać z ilością :) To się tyczy ogólnie wszystkich produktów spożywczych :)
Usuńa ja kroje jeszcze surowa pestke na kawalki i miksuje z reszta skladnikow i smakuje
OdpowiedzUsuńteż fajne rozwiązanie :) na zdrowie!
UsuńOdnośnie pestki z awokado, posiadam informacje (nie pamiętam z jakiego artykułu), że pestka zanim może być spożyta musi być wysuszona. W związku z tym, że wysuszona jest bardzo twarda i trudno ją mielić, to jeszcze świeżą ścieram na tarce na wiórki, suszę na parapecie okiennym i dodaję taką wysuszoną. To najlepszy patencik na zdrowe spożycie pestki i oszczędzanie ostrzy mielących. Polecam.
OdpowiedzUsuń