Malinowy pudding chia - deser doskonały
Składniki:
na pudding chia:
2 łyżki nasion chia
200 ml domowego mleka migdałowego
łyżeczka syropu z agawy
na pudding malinowy:
1 banan
szklanka malin
kilkanaście borówek
30 ml mleka migdałowego
do przybrania:
kilka malin i borówek
łyżka jagód goji
łyżeczka płatków kokosowych
łyżeczka płatków owsianych
pół łyżeczki nasion chia
4 migdały
więcej na: http://pysznekadry.blogspot.com/2015/05/pudding-chia-z-malinami.html
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Jak zrobić najprostszy pudding z chia (szałwii hiszpańskiej)
i dlaczego Ci nie wychodzi?
super propozycja, jeszcze takiego mixa nie miałam okazji próbować :) w ogóle to nie próbowałam jeszcze nigdy nasion chia, muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńfajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda *.* Takie śniadanie to sama przyjemność :))
OdpowiedzUsuń