Zielone czy białe? Surowe czy ugotowane? Jakie szparagi najlepsze do koktajli?
Szparagi to bardzo wartościowe warzywa sezonowe. Gdy tylko pojawia się na nie sezon warto wykorzystać go maksymalnie. Zazwyczaj szparagi podawane są jako dodatek do obiadów polane np. sosem holenderskim, poddane są wówczas obróbce termicznej. Ale szparagi można również spożywać na surowo! Jakie zatem szparagi wykorzystać w koktajlach? Jeśli obserwujecie nas już od jakiegoś czasu to wiecie, że preferujemy surowiznę :) W tym artykule jednak wskażemy plusy zarówno szparagów gotowanych, jak i surowych, bo jak się okazuje obydwie formy podania niosą ze sobą duże korzyści!
Składniki odżywcze zawarte w szparagach:
Szparagi gotowane
Gotujemy głównie szparagi białe, obróbka termiczna sprawia, że twarde włókna roślinne miękną, a warzywo staje się łatwiejsze do żucia i trawienia. Najpierw usuwamy zdrewniałe końce łodyg, białe szparagi należy też obrać (najlepiej standardową obieraczką do warzyw). Następnie szparagi gotujemy do preferowanej miękkości. Poddane takiej obróbce termicznej szparagi są nie tylko bardziej miękkie, ale badania wykazują również, że zawierają więcej przeciwutleniaczy (zgodnie z przeprowadzonymi badaniami wartość beta-karotenu i kwercetyny wzrosła odpowiednio o 24% i 98%). Oczywiście nic za darmo :) Nie bez przyczyny mówimy o tym, że lepiej spożywać surowe warzywa i owoce. Ugotowane szparagi tracą znaczne ilości witaminy C, która jest wrażliwa na temperaturę. Ugotowane szparagi są też bardziej odpowiednie dla osób, które nie tolerują fruktozy, a jest to ok. 30% społeczeństwa (to jedna z częstszych nietolerancji pokarmowych). Po ugotowaniu szparagów wykorzystać do koktajli również możemy wodę, która powstała w wyniku ich gotowania (wywar), zamiast szklanki wody, która nadaje konsystencję korzystamy wtedy z powstałego wywaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz