Strony

Chlorella - chwilowa moda na superfoods, czy prawdziwy wymiatacz toksyn i zanieczyszczeń?

Czy sproszkowana chlorella w Twoim zielonym koktajlu to zielona alga, która zdziała cuda?

 

Modne ostatnio superfoods, czyli jedzenie o super właściwościach zdrowotnych i skoncentrowanych składnikach odżywczych, które powinno zachęcać powoduje u niektórych ludzi skutek odwrotny - niechęć. Nowinki na rynku produktów spożywczych i ogólny szum wokół superfoods pozwala sceptykom utwierdzać się w przekonaniu, że to chwilowa moda, a popularność na te produkty spadnie tak szybko jak urosła.
Nic bardziej błędnego, świat dąży w dobrym kierunku, super żywność niedługo będzie królowała w każdym domu. Produktów tych jest sporo, wybierz coś dla siebie. Dziś przyjrzymy się chlorelli, za którą stoją niezliczone publikacje naukowe.

  

Co to jest chlorella?

Chlorella to mikroskopijna, słodkowodna alga z rodziny zielenic o niesamowitej ilości wartości odżywczych i przede wszystkim potężnej dawce chlorofilu. Bogata w witaminy A, z grupy B, C i E, minerały, takie jak: magnez, krzem, potas, żelazo, cynk, wapń oraz błonnik i aminokwasy. To produkt w pełni naturalny i mocno odżywczy, dzięki czemu właśnie zaliczamy go do super żywności.

 

Zobacz, jak zielone koktajle mogą pomóc w usunięciu rtęci czy innych metali ciężkich z organizmu?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/05/jak-usunac-metale-ciezkie-z-organizmu.html

Właściwości i zastosowanie chlorelli


  • detoks - Chlorella słynie z właściwości odtoksyczniająch, usuwa z organizmu metale ciężkie, zwłaszcza kadm, ołów, metylortęć oraz dioksyny. Jej właściwości znane były w Japonii i Chinach od lat, w Europie usłyszano o niej dopiero w połowie XX wieku, choć istniej na świecie od ponad 2 milionów lat.
  • oczyszczanie - Potrafi usunąć z organizmu nie tylko metale ciężkie. Chlorella radzi sobie też z pestycydami, zatruciem alkoholowym, zatruciem jelitowym, zaparciami, drożdżami i grzybami.
  • odporność - Chlorella to idealny partner w walce z przeziębieniem i grypą, stosuj ją w okresach jesienno-zimowych, kiedy jesz mniej świeżej zieleniny bogatej w chlorofil. Wzmacnia odporność, dzięki pobudzeniu układu immunologicznego poprzez aktywne makrofagi oraz zawartość czynnika wzrostu (chlorella pobudza produkcję interferonów. Pobudzają one aktywność makrofagów, przez co wspomagają odporność).
  • anemia - Chlorella, dzięki sporej zawartości dobrze wchłanianego żelaza jest świetnym sposobem na uzupełnienie diety w ten pierwiastek. Dodając sproszkowaną chlorellę do ulubionych koktajli, nawet w małej ilości 1/2 czy 1 łyżeczkę nie poczujesz zbytnio jej smaku, a możesz wiele zyskać.
  • nowotwory - Antynowotworowe właściwości chlorelli potwierdzają też jej działanie wspierające odporność. Dzięki dużej zawartości chlorofilu i naturalnego beta-karotenu chlorella wspiera układ immunologiczny do walki z obcymi ciałami i podnosi wydolność organizmu.
  • regeneracja - Wysoka zawartość kwasów nukleinowych sprawia, że chlorella działa przyspieszająco w regeneracji i gojeniu się uszkodzonych tkanek. Dzięki właściwościom ułatwiającym gojenie ran, chlorella sprawdza się w chorobach układu pokarmowego. Przydatna i pomocna jest w stanach zapalnych żołądka, wątroby czy jelit oraz zwiększonej przepuszczalności jelit. Rozkłada w jelitach w systemie trawiennym niepożądane bakterie, dzięki czemu pomaga tez pozbyć się nieprzyjemnych zapachów np. z ust.

 

Po co komu detoks oraz czym różnią się od siebie książki z serii "Zielone koktajle. 365 przepisów"?

Odpowiadamy na najczęściej zadawane nam przez Was pytania

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/10/po-co-komu-detoks-oraz-czym-roznia-sie.html

Na co zwracać uwagę przy zakupie chlorelli?

Ważne jest aby sama chlorella była pozbawiona metali ciężkich, skoro ma działać odtruwająco. Zwróć więc uwagę na jej pochodzenie. Tereny najbardziej zanieczyszczone, na przykład rtęcią nie są dobrym miejscem połowu chlorelli. Zwracaj uwagę czy producent podaje informacje o uszkodzeniu bądź rozerwaniu ścian komórkowych chlorelli. Chlorella o nienaruszonych ścianach komórkowych nie ma takiego działania jakbyśmy oczekiwali, gdyż nasz przewód pokarmowy nie jest w stanie wchłonąć wszystkich składników odżywczych. Uszkodzenia takie są potrzebne do jej lepszej wchłanialności i przyswajalności.
Używaj chlorellę zarówno w postaci tabletek jak i sproszkowaną, obie formy nadają się do zielonych koktajli, choć proszek łatwiej dozować i miksować. Jej lekko rybi posmak łatwo zniwelować mieszając z owocami w koktajlu, dlatego ten sposób jej przyjmowania uważamy za najlepszy i najsmaczniejszy.


KOKTAJLE z wykorzystaniem chlorelli znajdziesz  -->TUTAJ<--

 

Domowe SPA i wesoła zabawa dla całej rodziny to nie tylko koktajle

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2019/11/maseczka-ze-spiruliny-czyli-co-do.html

Wydaje Ci się, że zimą jest mało opcji do wyboru do miksowania koktajliBŁĄD! To naprawdę okres, w którym możemy miksować odżywcze koktajle, które wesprą nasz organizm w tym bardzo wymagającym czasie np. walce z infekcjami. Zobacz nasz ebook: ZIMOWE KOKTAJLE i sam się przekonaj, że warto miksować ZIMOWE KOKTAJLE

4 komentarze:

  1. Czy można spożywać w ciąży i podczas karmienia piersią?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlorella to pożywienie, sproszkowana alga a nie substancja chemiczna stworzona na wzór pożywienia. Według nas warto rozważyć suplementację chlorellą, tym bardziej że to znakomite źródło żelaza i kwasu foliowego. W internecie jest wiele stwierdzeń, żeby w ciąży odstawić super żywność, to pewnie ze względów bezpieczeństwa i braku badań, nikt w ciąży nie odradza Mc Donalda czy coca coli a to przecież bardzo szkodliwa żywność i to przetworzona a nie naturalna, prawda?

      Usuń
  2. Witam. Czy mozesz polecić chlorelle dobrej jakości. Czyli tak jak piszesz nieobciazona metalami ciezkimi.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra ściema z tymi drozdzami. Przetestowane ma sobie, chlorella pomaga drozdzom w rozmnażaniu, jak? Ciężko powiedzieć.

    OdpowiedzUsuń