Słoneczny koktajl aktywizujący kubki smakowe a'la mango lassi z chia
Składniki:
1 mango
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżeczki nasion chia
Pysznie smakuje z wkrojonym kiwi. Zmiksuj mango z mlekiem kokosowym. Dodaj nasiona chia przed podaniem, żeby nie nasiąknęły tylko chrupały pod zębami lub wcześniej aby zżelowały w koktajlu na pudding.
Więcej u Magdaleny Majerskiej na: https://www.instagram.com/p/6oy6s1mqBv/
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Zapraszam na naszego Bloga!
OdpowiedzUsuńTutaj będą ciekawostki o grach, YouTube, recenzje, poradniki, tematy o serialach, tematy o filmach, zabawy, konkursy także luźne wpisy :)
http://maksy555.blogspot.com/
Zapraszam na naszego Bloga!
OdpowiedzUsuńTutaj będą ciekawostki o grach, YouTube, recenzje, poradniki, tematy o serialach, tematy o filmach, zabawy, konkursy także luźne wpisy :)
http://maksy555.blogspot.com/